Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер
Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер при възрастните хора, показват резултатите от изследване.
"Установихме, че консумацията на мазна риба и ракообразни има защитен ефект срещу деменция, включително срещу Алцхаймер. Морските дарове съдържат и минерала селен, който понижава значително токсичността на живака в организма", обясни авторът на изследването Марта Клеър от университетския медицински център Ръш в Чикаго.
В изследването са включени 544 души на средна възраст 90 години в мига на смъртта им. При 286 от тях нивото на живака съответствало на броя на консумираните ежеседмично ястия, включващи морски дарове. Този брой бил определен въз основа на въпросници, попълнени от участниците средно 4,5 години преди смъртта им.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Повечето австралийци не знаят как могат да се предпазят от деменция
- Халюцинации при деменция — как да реагираме
- Бял трън, Мариански трън, Петнист бял трън
- Как да се предпазите от болест на Алцхаймер и деменция
- Великобритания осигурява кръвни тестове за ранно откриване на деменция
- Вещество на базата на анхидрид ще лекува невродегенеративни заболявания
- Ендогенните ретровируси могат да повлияят на развитието на невродегенеративни заболявания
- Невинаги е Алцхаймер: Какво причинява загуба на памет - част 2
- Миелин базичен протеин тест
- Учени откриха връзка между хроничното заболяване на венците и Алцхаймер
Коментари към Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер