Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Алергията към морски дарове рядко се израства

Алергията към морски дарове рядко се израства

Алергията към морски дарове рядко се израства - изображение

Малко канадско проучване сред деца и възрастни показва, че алергията към риби и черупчести не отминава с времето. Заедно с непоносимостта към ядките тази към морските дарове е сред най-сериозните причини за тежки алергични реакции. Обаче малко е известно колко дълго продължава тя.

„Алергията към риби и черупчести е причина за по-голямата част от животозастрашаващи реакции при възрастни, но привлича много по-малко внимание от страна на изследователите в сравнение с други хранителни непоносимости като от фъстъците например“, коментира водещият автор на проучването д-р Моше Бен-Шошан от Университетския здравен център „Макгил“ в Монреал.

Данните от САЩ и Канада показват, че близо 0,5% от възрастните и до 1% от децата са алергични към риби, а навсякъде от 1,4 на сто до 2,5 на сто от пълнолетните и от 0,5 на сто до 2 на сто от непълнолетните имат непоносимост към черупчести.

За да проверят доколко е обичайно тези алергии да отшумяват с времето, учените наблюдавали 63-ма пациенти, от които 37 имали алергия към риби, 25 – към черупчести и 1 към двете. Доброволците били помолени те или техни настойници да попълнят въпросници. В тях трябвало да впишат първоначалните и най-тежки реакции от морската храна, алергични симптоми като сърбеж, кашлица, обрив, болка в корема, хрема, затруднено дишане или гадене. Съвместно с анализа на тези данни изследователите прегледали и медицинските им досиета.

Изводите на специалистите са, че сьомгата е най-честата причина за алергична реакция сред 18% от хората, страдащи от непоносимост към риби. Скаридите предизвикват най-много симптоми от страна на черупчестите сред близо половината от участниците с алергия към тях.

Изследователите проследяват доброволците в продължение на 6 години и установяват, че всяка година по-малко от 1% от тях забелязват „израстване“ на алергията им. Хранителната непоносимост се счита за преодоляна, ако пациентът може да понесе морски дарове най-малко един път седмично или ако лекарят му я определи за отминала.

Изследването е публикувано в The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлРецептиДиетиНовиниЗдравни съветиХранене при...СпециалистиСнимкиФизиологияИсторияАлт. медицинаОрганизацииТестовеИзследванияКлинични пътекиЗдравни проблемиЛеченияНормативни актовеБотаника