Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер

Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер при възрастните хора, показват резултатите от изследване.
"Установихме, че консумацията на мазна риба и ракообразни има защитен ефект срещу деменция, включително срещу Алцхаймер. Морските дарове съдържат и минерала селен, който понижава значително токсичността на живака в организма", обясни авторът на изследването Марта Клеър от университетския медицински център Ръш в Чикаго.
В изследването са включени 544 души на средна възраст 90 години в мига на смъртта им. При 286 от тях нивото на живака съответствало на броя на консумираните ежеседмично ястия, включващи морски дарове. Този брой бил определен въз основа на въпросници, попълнени от участниците средно 4,5 години преди смъртта им.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Лекарството Donanemab за болестта Алцхаймер забавя с 35% намаляването на паметта
- Фелинотерапия или как котките ни лекуват
- Музикална терапия
- Промени в микрофлората водят до развитието на невродегенеративни заболявания
- Доц. Маргарита Райчева: Болестта на Алцхаймер се подмладява
- Ендогенните ретровируси могат да повлияят на развитието на невродегенеративни заболявания
- Антиоксиданти забавят болестта на Алцхаймер
- Салата от морски дарове
- Хуперзия серата
- Актьорът Крис Хемсуърт за повишения риск от Алцхаймер: Научих се да живея спокойно, тук и сега
Коментари към Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер