Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер

Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер при възрастните хора, показват резултатите от изследване.
"Установихме, че консумацията на мазна риба и ракообразни има защитен ефект срещу деменция, включително срещу Алцхаймер. Морските дарове съдържат и минерала селен, който понижава значително токсичността на живака в организма", обясни авторът на изследването Марта Клеър от университетския медицински център Ръш в Чикаго.
В изследването са включени 544 души на средна възраст 90 години в мига на смъртта им. При 286 от тях нивото на живака съответствало на броя на консумираните ежеседмично ястия, включващи морски дарове. Този брой бил определен въз основа на въпросници, попълнени от участниците средно 4,5 години преди смъртта им.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Хуперзия серата
- Учени потвърждават връзката между сънната апнея и болест на Алцхаймер
- Ендогенните ретровируси могат да повлияят на развитието на невродегенеративни заболявания
- Антиоксиданти забавят болестта на Алцхаймер
- Салата от морски дарове
- Актьорът Крис Хемсуърт за повишения риск от Алцхаймер: Научих се да живея спокойно, тук и сега
- Японското лекарство срещу Алцхаймер е дало положителни резултати
- Процесът на почистване на мозъка се ускорява с аналог на простагландин
- Депресията може да е ранен признак на деменция
- Австралийски учени лекуват Алцхаймер с ултразвук
Коментари към Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер