Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер

Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер при възрастните хора, показват резултатите от изследване.
"Установихме, че консумацията на мазна риба и ракообразни има защитен ефект срещу деменция, включително срещу Алцхаймер. Морските дарове съдържат и минерала селен, който понижава значително токсичността на живака в организма", обясни авторът на изследването Марта Клеър от университетския медицински център Ръш в Чикаго.
В изследването са включени 544 души на средна възраст 90 години в мига на смъртта им. При 286 от тях нивото на живака съответствало на броя на консумираните ежеседмично ястия, включващи морски дарове. Този брой бил определен въз основа на въпросници, попълнени от участниците средно 4,5 години преди смъртта им.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
КОРЕАВИТА ЛЪВСКА ГРИВА капсули 330 мг. * 90
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Животът в беден квартал повишава риска от болестта на Алцхаймер
- Халюцинации при деменция — как да реагираме
- Сърф ен търф (морски дарове и червено месо) във фолио
- Как да се предпазите от болест на Алцхаймер и деменция
- Бял трън, Мариански трън, Петнист бял трън
- Амилоидозата – един от факторите за развитие на болестите на Алцхаймер и Паркинсон
- И канелата защитава сивото вещество
- Създадоха тест, който открива признаци на Алцхаймер до 10 години по-рано
- Актьорът Крис Хемсуърт за повишения риск от Алцхаймер: Научих се да живея спокойно, тук и сега
- Австралия одобри лекарство за ранен стадий на болестта на Алцхаймер
Коментари към Високото ниво на живак в рибата и морските дарове не увеличава риска от Алцхаймер