Зехтинът намалява риска от Алцхаймер

Амал Кадуми и неговият екип са установили, че тази болест се среща много рядко в средиземноморските страни.
"Обяснението на този факт идва от менюто на местните жители, в което има изобилие от зехтин екстра върджин, богат на мононенаситени мазнини", коментират американските учени.
В зехтина се съдържа противовъзпалителното съединение олеокантал, а като една от основните причини за развитието на болестта на Алцхаймер се сочи именно натрупването на бета-амилоиден протеин.
Олеоканталът, от своя страна, активира отделянето на два протеина и на ключови ензими, непозволяващи натрупване на протеина в мозъка, и съответно развитието на деменция.
Според учените най-голяма концентрация на олеокантал има в зехтина, който се произвежда в Месина, област Сицилия.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Откриха защо хората с фронтотемпорална деменция не изпитват емпатия
- Грижа за болен с деменция - съвети и препоръки
- Как да запомняме по-лесно важна информация
- По-младите поколения са изложени на по-нисък риск от деменция
- F03 Деменция, неуточнена
- Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
- Асоциативни корови зони
- Ваксина срещу херпес зостер може да намали риска от деменция
- Какво представлява делириумът и доколко е опасен
- Тест за общ белтък в ликвор
Коментари към Зехтинът намалява риска от Алцхаймер