Пържените картофи са свързани с повишен риск от диабет тип 2

Акценти
|
Редовната консумация на пържени картофи е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2, сочи проучване на учени от Училището за обществено здраве „Т. Х. Чан“ към Харвардския университет. Констатациите, публикувани в The British Medical Journal, показват също, че замяната на пържените картофи с пълнозърнени храни може да намали вероятността от появата на метаболитното заболяване.
Диабетът е широко разпространено заболяване, което засяга 38,4 милиона американци от всички възрасти или около 11,6% от населението на Съединените щати. Основната част от случаите са диабет тип 2, който е силно свързан със затлъстяване и неправилно хранене.
» Защо не всички хора със затлъстяване развиват диабет тип 2 » Хората, които не могат да се „поберат“ в старите си дънки, са изложени на риск от диабет тип 2 |
Начинът на приготвяне на храните е от съществено значение за здравето
Екипът, ръководен от Сейед Мохамад Мусави, анализира данни за диетата и здравословното състояние на повече от 200 000 души, взели участие в три големи лонгитудинални проучвания в САЩ, обхващащи период от три десетилетия.
В хода на проучването изследователите установяват, че консумацията на три порции пържени картофи седмично е свързана с 20% по-висок риск от развитие на диабет тип 2*. Обратно, екипът не открива значителна връзка между консумацията на картофено пюре или печени и варени картофи и риска от метаболитното заболяване, въпреки че зеленчукът е определян като нездравословен поради по-високото си съдържание на калории.
На база резултатите, учените стигат до заключението, че начинът, по който се приготвят храните, е също толкова важен за риска от диабет, колкото и видовете продукти, които се консумират.
„За потребителите изводът е прост – начинът, по който приготвяте храната, може да бъде също толкова важен, колкото и това, което ядете.“, коментира Сейед Мохамад Мусави, постдокторант в Харвард. „Варените или печените картофи имат много различно въздействие върху здравето от това на пържените, приготвени при високи температури и в нездравословна мазнина.“
Пърженето в голямо количество мазнина е един от най-нездравословните начини за готвене, според Американската диабетна асоциация, която отбелязва, че високите температури могат да се създадат трансмазнини, за които е доказано, че причиняват сърдечни заболявания и инсулт.
Изследователите се надяват резултатите да помогнат за изместване на разговора за здравословното хранене далеч от общото осъждане на определени храни, които обикновено не са „добри“ или „лоши“ сами по себе си.
Замяната на пържените картофи с по-здравословни храни намалява риска от диабет
Настоящото проучване използва нов вид подход, за да оцени как замяната на картофи с пълнозърнени храни може да повлияе на риска от диабет тип 2. Той включва два отделни метаанализа – единият, базиран на данни от 13 кохортни проучвания, изследващи приема на картофи, а другият, обхващащ 11 кохортни проучвания, които проследяват консумацията на пълнозърнени храни. И двата метаанализа обхващат над 500 000 участници, включително 43 000 с диабет тип 2.
Докато картофите и други видове пържени храни отдавна са определяни като рисков фактор за диабет тип 2, настоящото проучване задълбочава разбирането на връзката. Например учените установяват, че рискът от заболяването се повишава при относително ниски дози – дори по-малко от една порция пържени картофи седмично. Екипът потвърждава също, че не самите картофи увеличават риска от диабет, а начинът на приготвяне.
При сравняване на пържените картофи с други източници на въглехидрати изследователите установяват, че, с изключение на белия ориз, всички други храни, съдържащи въглехидрати, са по-здравословни.
» Консумацията на здравословни растителни продукти намалява риска от диабет тип 2 |
„Комбинирайки десетилетия подробни данни за храненето с метаанализ, ние представяме по-силни доказателства, че не само храната, но и начинът на приготвяне – и с какво избирате да я замените – е от значение за риска от диабет.“, коментира Мусави.
*Seyed Mohammad Mousavi et al. Total and specific potato intake and risk of type 2 diabetes: results from three US cohort studies and a substitution meta-analysis of prospective cohorts. The British Medical Journal. 2025.
French fries, but not mashed potatoes, linked to type 2 diabetes: https://www.upi.com/Health_News/2025/08/06/french-fries-linked-type-2-diabetes/5781754319755/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПРОЛАЙФ АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР PM 200 + ТЕСТ ЛЕНТИ PT 200 50 броя
СТЕЛКИ ЗА ДИАБЕТНО СТЪПАЛО LEVMIGDAL - SDD1 номер 35
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА ГЛЮКОМЕР КЕЪРСЕНС N * 50
ВИРУМИН ЛУКС ФИЛТЪР * 120
ЧАНТА ЗА ИНСУЛИН ELITE BAGS EB-14.001
АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР CODE FREE
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета № 9 - при диабет
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Какво е инсулинов индекс и каква е разликата му с гликемичния индекс
- Д-р Новко Новаков за невропатната болка: Лекувайте причината, а не симптома
- Диабет
- ACE инхибитори
- Инсулин и HOMA-индекс
- Какво може да пием и какво не при диабет
- Индрише
Коментари към Пържените картофи са свързани с повишен риск от диабет тип 2