Прекомерната консумация на картофи повишава кръвното налягане
Честата консумация на картофени ястия може да доведе до високо кръвно налягане. Това твърдят медици от Австралия и САЩ.
Хората, които консумират четири и повече порции картофи на седмица, са по-застрашени от хипертония от останалите, които се ограничават до една порция. Прекомерната употреба на картофи води до високо кръвно налягане както при жените, така и при мъжете. Това се отнася до консумацията на всякакви картофени ястия – пържени картофи, чипс, пюре и т.н.
Според авторите на изследването, причината за това е високият гликемичен индекс на картофите, който предизвиква рязко повишаване на нивата на кръвната захар.
Специалистите са наблюдавали близо 190 хиляди мъже и жени, които са участвали в три изследвания през последните две десетилетия в Америка. Техните хранителни предпочитания били установени с подробна анкета, а наличието на високо кръвно и общото им здраве – с медицински прегледи.
Учените са на мнение, че замяната на една порция картофи с порция без нишесте би могла да намали риска от развитие на хипертония. Те припомнят и че освен високо съдържание на нишесте, картофите са богати и на калий, който е особено полезен за организма.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
САПЕРА ФОРТЕ таблетки * 100
КОЕНЗИМ Q10 капсули 100 мг * 30 GNC
РИВАНА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ГЕРАНИУМ 10 мл.
ВЕЛИКДЕНЧЕ СТРЪК 50 г БИЛКИ КАРМЕН
СОРИА НАТУРАЛ ЕКСТРАКТ ОТ ГЛОГ 50 мл
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПАЩЪРНАК И КАРТОФИ 190 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Високо кръвно
- Антихипертензивни лекарства
- Смесете чесън, ябълков оцет и мед срещу високо кръвно налягане
- Намалете високата температура със суров картоф
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна
- Рецептите на проф. Мермерски срещу високо кръвно
- Каптоприлов тест
- Лечение на високо кръвно налягане
Коментари към Прекомерната консумация на картофи повишава кръвното налягане