Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Видео Наука и практика Да разбием заблудите - хляба

Да разбием заблудите - хляба

от 18 сеп 2017г., обновено на 28 юни 2022г.
Редактор: Ивайло Тончев
Да разбием заблудите - хляба - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Хлябът преди хилядолетия не е бил нищо повече от брашно, вода и сол. Днес в състава му влизат още много продукти, приготвя се по различни начини. Едни продължават да се хранят с него, други го ограничават, трети го изключват завинаги от менюто си. Къде е истината? Полезна храна ли е хлябът? Кое ни вреди и кое е полезно за здравето ни…

MU-Vi.tv е единствената специализирана университетска телевизия в България и е част от Медицински университет – Варна. В програмата са включени разнообразни модули в областта на здравеопазването, профилактиката, диагностиката и лечението на различни заболявания. Български и чужди специалисти говорят за здравословен начин на живот, консервативни и алтернативни методи за лечение, образование, възпитание, спорт и споделяне на добри практики. Можете да видите специализирани лекции, иновативни оперативни методи, практически обучения и др.

Факти и митове за хляба

От хляба се пълнее

Хлябът предизвиква напълняване също колкото и други храни, съдържащи сложни въглехидрати, като ориз, спагети и т.н. Едно 50 грама хлебче има енергийна стойност 120 kcal, докато 60 грама ориз или паста - около 200 kcal. Въглехидратите, които са единствените хранителни вещества, съдържащи се в хляба, носят 4 kcal на 100 грама, също както протеините и половината от мазнините (8 грама). Проблемът и напълняването при яденето на хляб идва от факта, че той се консумира в комбинация с висококалорични храни. Например: 1 хлебче 50 грама (120 kcal) + 10 грама масло (75 kcal), докато ядем основното си ястие = 195 kcal или 1 хлебче 50 грама (120 kcal) + зехтина, използван за подправяне на салатата (около 65 kcal)= 185 kcal.

 От препечения хляб не се пълнее, колкото от суровия

Не е вярно. Широко разпространен мит е, че препечените филийки са по-диетични от суровия хляб. Оказва се обаче, че от препечения хляб се пълнее малко повече от пресния. Това не се дължи на съставките, а поради наличието на по-малко вода в препечения хляб, т.е. той е по-концентриран. Кората на хляба също съдържа повече калории, отколкото меката част, поради същата причина.

В хляба има прекалено много сол

В хляба има сол, но в последните години производителите се опитват да намалят количеството му. Хлябът, който се предлага на нашия пазар, съдържа около 1 грама готварска сол на 100 грама продукт. Средно българинът яде по 285 грама хляб на ден, т.е. приема 2,85 грама сол с хляба. Хората, които трябва да спазват диета със силно ограничена консумация на сол, като например хората с бъбречни проблеми, трябва да се хранят с хляб без съдържание на сол. Здравите хора могат спокойно да се хранят с нормален хляб, съдържащ умерено количество сол.

 Пълнозърнестият хляб съдържа повече фибри

Вярно. Също така ечемичените и другите ръжени хлебчета обикновено имат по-голямо съдържание на фибри от белия хляб. Пълнозърнестият хляб може да се счита с високо съдържание на фибри, когато се съдържат поне 6 грама на 100 грама продукт. С един цял хляб се покриват 50% от препоръчваното количество фибри за ежедневно приемане.

ХлябПолуфабрикатните хлебчета са с по-лошо качество

Не е задължително. На пазара могат да се намерят полуфабрикатни хлебчета с добро и с лошо качество. Също както е и при обикновения хляб. Проблемът е, че понякога се слагат в пликчетата прекалено топли. Парата, която изкарват, се кондензира в пликчето и размеква кората. За да направите хубав хляб е нужно да го изпечете добре и да го оставите да изстине напълно.

Хлябът за домашно приготвяне не е с добро качество

Проблемът не е в качеството на хляба, а че фурните за приготвянето му в домашни условия не са способни да го изпекат добре. Фурните в хлебарниците обикновено използват и пара, която съпътства приготвянето. По този начин улеснят изпичането и се оформя кората на хляба. Поради тази причина хлябът, изпечен в домашни условия, изглежда да е добре приготвен, но за кратко време губи качествата и структурата си.

Можете да приготвите хляб с всякакво брашно

Не е така. За да направите хляб се нуждаете от специален тип брашно, различно от брашното за паниране или за приготвяне на сладки, с което обикновено разполагаме вкъщи. Ако искате да изпечете хляб в домашни условия, може да използвате фурни за хляб за домашно приготвяне, като трябва да си набавите и брашно за хляб.

Ако сте на диета, трябва да ядете само пълнозърнест хляб

Всъщност пълнозърнестият хляб съдържа същото количество калории, колкото и белия. Предимството на пълнозърнестия хляб е, че е богат на фибри, засища за по-дълго време и подпомага преработката на храната в организма.

Съвети при покупка на хляб

  • Обърнете внимание на външния вид. Кората на хляба трябва да бъде добре оформена и изпечена равномерно. Не трябва да има опушени зони и големи мехури по повърхността й.
  • Ароматът трябва да бъде приятен, на добре изпечен хляб, и леко кисел, заради маята.
  • Меката част на хляба трябва да има плътност. Може да бъде по-гъста и тежка или по-лека, в зависимост от типа хляб. Големите мехурчета в меката му част и трохите са признаци за ниско качество.
  • Вкусът на хляба трябва да бъде балансиран между сладко и солено. Това позволява комбинирането му с различни храни и подправки. 
5.0/5 2 оценки

Коментари към Да разбием заблудите - хляба

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 28 June 2022 в 16:37

    Денислав Димитров - Деньо

    Поздравления, умело написана статия, която не казва нищо съществено. А хляба може да изглежда кисел, когато е ползвано лошо брашно и му е добавен оцет за да може да стане хляб от него.

    Здравейте,

    благодарим ви за коментара. Добрият и вкусен хляб е изкуство!

  2. Денислав Димитров - Деньо 
    на 28 June 2022 в 13:09

    Поздравления, умело написана статия, която не казва нищо съществено. А хляба може да изглежда кисел, когато е ползвано лошо брашно и му е добавен оцет за да може да стане хляб от него.

ВИДЕОТО е свързано към

  • Наука и медицинска практика
  • Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
  • Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
  • Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Панцанела - италианска салата от домати и препечен хляб
  • Чеснови хлебчета
  • Пълнозърнестият хляб е най-полезен
  • Домашен хляб в "холандска фурна"
  • Домашен хляб със сушени домати и парченца маслини (за хлебопекарна)
  • Индийски плосък хляб с нахутено брашно и спанак (Роти)
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готови смеси за домашен хляб. Кои са добри?

преди 1976 дни, 10 часа и 55 мин.

Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

преди 2265 дни, 11 часа и 3 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 9 часа и 49 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 49 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 1 час и 1 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 1 час и 8 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци

Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци

от 07 фев 2024г. Прочети повече
Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

от 02 юни 2020г. Прочети повече
Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1 Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1

Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1

от 09 юли 2019г. Прочети повече
 В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб  В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб

В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб

от 08 ное 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival