Начало Здравна медиа Видео Фрамар TV Фрамар TV представя: Лечебните свойства на пелина - Празник на пелина, село Змейово, 2011

Фрамар TV представя: Лечебните свойства на пелина - Празник на пелина, село Змейово, 2011

Екип на Фрамар TV посети и отрази Празника на пелина-2011, село Змейово. Качествата на пелина са безспорни, силен анти-оксидант, който помага не само за настроението, но и за хубав природосъобразен живот, близо до природата. В добрия пелин има много билки, събирани внимателно цяло лято. Пелин не се получава от вино от магазина, не се получава и от некачествени плодове. Всичко трябва да е напълно истинско, за да се получи неподправеният вкус на пелина от село Змейово. На всички зрители - наздраве! Все още не предлагаме бутилки с пелин в нашите аптеки, но със сигурност ще ви почерпим, ако дойдете на гости!

 Рецепта за традиционен змейовски пелин:

1. Старо, домашно и хубаво вино от предната година. Качеството на виното е от значение за качеството на пелина. С купешко вино не става.

2 Бяло или червено десертно грозде, прясно набрано и изключително внимателно почистено от гнили или наранени зърна. Препоръчват се ароматни сортове, от които зависи вкусът на пелина.

3. Сушени стръкове "бял" (сладък) пелин. Суши се, след като е събран през лятото.Не бъркайте с дивия пелин, който е много по-горчив.

4. Съвсем малко сушен горчив пелин.

5. Синапено семе (хардал) или натриев бензоат.

6. Кориандър.

7. По желание пресни дюли и ябълки обелени и нарязани на малки кубчета, добре узрели.

8. Богат набор от билки, чиято комбинация е фамилна тайна.

Необходимо е специално дъбово буре с правоъгълен или кръгъл отвор в горната част на бурето с големина за свободно прокарване на ръка през него. Отворът се използва за да се наложат продуктите на пластове на дъното на бурето. Отворът трябва да има капак, който да го затваря плътно.

Първо се слага първия пласт от билката "бял" пелин на стръкове върху дъното на бурето. Следва един пласт от прясно набраното и добре почистено десертно грозде. Гроздето се слага с чепките. След това се прави втори пласт от белия пелин и отново грозде. И така до запълване на бурето до една трета от обема му. По желание между пластовете могат да се слагат ситно нарязани ябълки или дюли в умерени количества. Те подобряват вкусовите качества на крайния продукт. За аромат и вкус се слагат и начукани зърна кориандър в торбички.

След това се долива старо минало годишно вино до пълното  запълване на буренцето. В малка торбичка се слага китката горчив пелин и се потапя във виното, без да се опира в долните наложени пластове от останалите продукти. За да се избегне повторна ферментация на виното от прясното грозде, в него се поставя по стара рецепта торбичка със синапено семе или натриев бензоат, който спира ферментацията.

Зреенето на пелина е най-важната част от направата му. Всеки ден в продължение на 40 дни пелинът се претака . След четири-пет дни от началото на зреенето, горчивият пелин се изважда.Ако той остане до края, пелинът ще стане прекалено горчив. На вкус може да се добавя извлек от горчив пелин в минимални количества, за да се достигне оптимално горчивия привкус на пелина. На четиридесетия ден пелинът е готов за консумация.

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ВИДЕОТО

ВИДЕОТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория