Начало Здравна медиа Здравни новини Ако се контролират рисковите фактори, болестта на Алцхаймер ще стои далеч

Ако се контролират рисковите фактори, болестта на Алцхаймер ще стои далеч

Ако се контролират рисковите фактори, болестта на Алцхаймер ще стои далеч - изображение

Трябва да контролираме рисковите фактори, за да се предпазим от болестта на Алцхаймер и деменциите, съветва проф. Лъчезар Трайков, невролог и преподавател в Клиниката по неврология в Александровска болница. Думите му са по повод провеждащата се кампания „Да живеем заедно“, която е посветена на хората, страдащи от заболявания от този вид. Тя е организирана от Българското дружество по деменции, пациентската организация „Живот с деменции“ и от Медицинския университет в столицата. Инициативата продължава до 20 септември и е локализирана в Дома на киното.

По думите на проф. Трайков последните проучвания показват, че контролът върху високия холестерол, наднорменото тегло, диабета и ниската двигателна активност може да предпази от невродегенеративни болести. Профилактиката от своя страна доказано намалява до 6 пъти заболеваемостта от Алцхаймер. Специалистът коментира, че болестта се проявява след 60-65-годишна възраст, но изследванията сочат, че близо 20 години преди това тя започва своето развитие.

Най-доброто, което хората могат да направят е освен да контролират посочените рискови фактори, да правят много разходки, да спазват средиземноморския тип режим на хранене, да не занемаряват социалните си контакти и да правят умствена гимнастика. Има специални центрове за това, където обучени служители за 1 час помагат в изпълнението на специфичните когнитивни задачи.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: genengnews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияНормативни актовеЛюбопитноСпортЛайфстайлИсторияЛеченияСоциални грижиХранене при...Здравни съветиИзследванияАлт. медицинаБотаникаПроизводители