Начало Здравна медиа Здравни новини Ангел Кунчев: Трябва да се осъвремени задължителният имунизационен календар

Ангел Кунчев: Трябва да се осъвремени задължителният имунизационен календар

Ангел Кунчев: Трябва да се осъвремени задължителният имунизационен календар - изображение

Трябва да се осъвремени задължителният имунизационен календар. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на кръгла маса "Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания".

Според него е редно да отпадне още един прием на ваксината срещу туберкулоза. Преди време също бе отменен последния прием на същата ваксина. Като основание Кунчев изтъкна, че в 9 европейски страни не се поставят ваксини срещу заболяването. Отделно дозите на ваксината са по-големи в България, отколкото в останалите държави, където се поставя.

Ангел Кунчев обаче подчерта, че трябва да се направи точен анализ на заболеваемостта в страната, както и на групите, боледуващи от туберкулоза, за да се предприеме отмяната.

Главният държавен здравен инспектор посочи също, че е добре да се въведе ваксината срещу варицела. За това обаче ще се наложи да се прецени коя точно да бъде ваксината и на каква възраст да бъде поставяна.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова поясни, че годината протича спокойно за сега и са налични нужните ваксини, предава dariknews.bg.

Всяка една смърт, причинена от поставянето на ваксина, с цел предотвратяване на заболяването, е неприемлива трагедия“, заяви Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: AFmedios


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиФизиологияСпортИсторияНормативни актовеЛеченияВидеоАнкетиАлт. медицинаТестове