Начало Здравна медиа Здравни новини МС подготвя промени в наредбата за имунизациите

МС подготвя промени в наредбата за имунизациите

МС подготвя промени в наредбата за имунизациите - изображение

Промени в Наредбата на имунизациите ще задължават Изпълнителната агенция по лекарствата да изпраща информация два пъти в годината в Министерството на здравеопазването за броя на нежелани реакции след ваксиниране на пациент. Данните ще се изпращат до 31 юли за първото полугодие и до 31 декември за второ полугодие на същата година. Докладите ще съдържат информация за поставена ваксина и партиден номер, възраст на пациента, вид на нежеланата реакция и изход. Всички предстоящи промени към момента са на ниво "обществено обсъждане".

Друга предвидена промяна е в Националния имунизационен календар на страната по повод необходимостта от промяна в схемата за имунизация срещу туберкулоза заради нейната научна необоснованост. Това е резултат от препоръки на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация в доклад от 2014 г., където е представена оценка на Националната програма по туберкулоза в България. Отпада задължителната реимунизация с БЦЖ ваксина на младежите на 17-годишна възраст. Промяната е одобрена от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, както и от Експертния съвет по белодробни болести. От Министерството обясняват, че по този начин ще се осъвремени имунизационния календар на страната, ще се приложат препоръките за опазване на човешките ресурси и ще се избегнат излишни вреди.

В повечето европейски страни БЦЖ ваксината не се използва или се поставя само на лица в рискови групи. Във всички останали държави на Европа ваксината се поставя веднъж, докато в България, дори след промените, се прилага четири пъти. С отпадането на петия прием ще се спестят финансови средства за близо 80 000 лв. на година, поясняват от Министерството.

С въвеждане на промените се задължават всички лични лекари да запознават пациента или неговия законен представител с показанията, противопоказанията, начина на приложение, взаимодействие с други медикаменти и вероятните нежелани реакции. Не се уточнява какви и дали ще има санкции при проява на нежелана реакция.

На определени санкции подлежат родителите на деца, които са отказали имунизация за детето си. Спират се детските надбавки, децата няма да могат да посещават детска ясла или детска градина. Определени са парични глоби в размер от 50 до 200 лева.

Екипът на здравния министър д-р Илко Семерджиев предстои да регламентира с договори доставката на ваксини за имунизационния календар за период от 3 години напред. Основният мотив на министерството е създаването на унифицирана система за регистриране на нежелани реакции след ваксиниране. Тази промяна значително ще улесни работата на медицинските специалисти за следене и отчитане на проблеми след поставена ваксина. Това е една стъпка към по-добър поглед и адекватна реакция за безопасността на прилаганите ваксини в България.

Предприемане на конкретни мерки с нежелани реакции след ваксинация не са уточнени.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Collective Evolution

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиФизиологияСпортИсторияЛеченияАлтернативна медицинаАнкетиТестове