Начало Здравна медиа Здравни новини Изменение в наредбата за цените на лекарствените продукти

Изменение в наредбата за цените на лекарствените продукти

Изменение в наредбата за цените на лекарствените продукти - изображение

Министерски съвет прие изменение в наредбата за условията, правилата и реда за регистриране и регулиране на цените на лекарствата. Отменя се правилото, по силата на което за лекарствените продукти не може да се начислява доплащане от пациента по-високо от 60 на сто върху стойността на опаковка. Изчислението е въз основа на референтната стойност на лекарствения продукт с най-ниска стойност за дневна доза или курс на прием при отпускането им в аптека.

От кабинета ан Министерски съвет обясняват, че тази промяна е необходима, за да се съхрани многообразието от лекарствени препарати и медикаменти на българския пазар. По този начин ще се запази изборът от широк кръг медикаменти и вид лечение от страна на лекуващият лекар и от страна на пациента. От друга страна с промяната се запазват основните принципи на свободна конкуренция.

Министерството на здравеопазването има възможността да въвежда работещи механизми. Това е причината, поради която влизането в сила на разпоредбата е била забавена, за да се извършат допълнителни анализи и да не се допускат проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти. Според направените анализи, голяма част от съществуващите лекарствени продукти няма да могат да отговарят на изискванията и ще бъдат изтеглени от българския пазар. Това би довело до компрометиране на лечението при даден пациент или до неговото преустановяване.

Снимка: detoxhelp.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиФизиологияЗдравни съветиПсихологияСпортИсторияЛеченияАнкетиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияСпециалистиНаправления в медицинатаГеография