Начало Здравна медиа Здравни новини Безсмъртниче е най-новият хит в продуктите за разкрасяване, габаревец го култивира за първи път у нас

Безсмъртниче е най-новият хит в продуктите за разкрасяване, габаревец го култивира за първи път у нас

Безсмъртниче е най-новият хит в продуктите за разкрасяване, габаревец го култивира за първи път у нас - изображение

Билката имортела, по-известна у нас като безсмъртниче, е най-новият хит в продуктите за разкрасяване. Световните козметични компании започнаха влагането му и лансиране на продукти със съдържание на масло от имортела. Експерти твърдят, че то много скоро ще измести по популярност и приложение аргановото масло.
У нас вирее един вид безсмъртниче (Haberlea rhodopensis) от семейството на Геснериеви растения, което е известно като Родопски Силивряк, Орфеево цвете. Не се открива лесно. Скрито е по скални варовикови места, расте на кичури. До 30 месеца може да оцелее без вода и след това от малко влага да започне да се развива нормално.
Имортела може да преминава в състояние на мнима смърт (анабиоза), откъдето идва и популярното й название. Безсмъртничето е една от съставките на тибетска билкова рецепта на младостта, считана за много силна. Вечнозеленото храстче притежава аромат на къри. А маслото от имортела има силен плодов мирис с аромати на мед и чай.
В момента имортела е най-големият хит във Франция, разказва за NBP.bg Ридван Иляз от село Габарево, община Павел баня. Иляз е известен производител на билки и маслодайни култури в региона. Той е първият у нас, който култивира имортела. Създал е 50 дка насаждения.
Култивирам, но от семена, които са от Балкана, а не от изкуствено създаден сорт, разказва за NBP.bg той. В България не е позната култура, нямаме маслодайно безсмъртниче. Взел съм семената от Босна и Херцеговина. Иляз обяснява, че имортела е подобна на лавандулата като отглеждане и грижи. И че се коси също като лавандулата, с машина, два пъти годишно - в началото на юли и втората половина на септември. От 1 дка се получава минимум 1 кг масло, което върви на световния пазар по 2000 евро, обяснява Ридван Иляз.
NBP.bg, Дима ТОНЕВА

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Ботаника