Начало Здравна медиа Здравни новини Близо половината дарени органи в страната не са годни за присаждане

Близо половината дарени органи в страната не са годни за присаждане

Близо половината дарени органи в страната не са годни за присаждане - изображение

В Европейската седмица на донорството, която започна от понеделник, стана ясно, че почти половината от органите, които се даряват в България, не са годни. Причината е заради лекувани или неоткрити преди това заболявания. Това заяви проф. Генчо Начев, управител на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в столицата. Това още повече увеличава недостига на органи и заедно с малкия брой донори поставя страната ни на едно от последните места по този показател.

По думите на проф. Начев от всички донори 3 до 6 имат най-подходящи органи за трансплантация на година. В сравнение с други държави, в България е много малък броят на случаите на извършено присаждане на орган от трупен донор, както и даденото съгласие на близките да дарят органите на своите близки. Годишно в страната възникват между 8 и 10 донорски ситуации, от които около 4 стават за трансплантация.

През 1986 г. за първи път в Югоизточна Европа е присадено сърце и това става в Университетската болница „Св. Екатерина“. За 32 години в лечебното заведение са направени общо 61 трансплантации. Нуждаещите се от подобна операция изчакват да се появи донор и през това време ги поддържа изкуствено сърце. Но малко успяват да дочакат. От началото на 2018 г. до този момент в болницата са извършени 5 присаждания на сърце. Миналата година те били 5, през 2016 г. наброявали 7, а през 2014 г. – 4.

В националния регистър са вписани 43 души, които чакат за ново сърце. Нуждаещите се и от бъбрек съвместно със сърце са 2014 души, от бял дроб – 43-ма, от панкреас – 11, а от черен дроб – 44-ма. Нашата страна е асоцииран, а не пълноправен член на Евротрансплант и затова европейските клиники отказват да извършват трансплантации на българи. В същото време до този момент държавата ни е предоставила на организацията 18 органа в последните 10 г., от които 4 сърца. За същия период оттам са ни дали само един бъбрек по данни на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Мнението на специалистите от УМБАЛ „Св. Екатерина“ е, че сега изоставаме от съседните страни и трансплатационната ни програма буксува.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: novini.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияИсторияНормативни актовеЛюбопитноСнимкиХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиПатологияФизиологияСоциални грижиСпортАнатомияСпециалистиКлинични пътекиБотаникаОрганизацииИзследвания