Начало Здравна медиа Здравни новини Протеин е отговорен за отхвърлянето на трансплантирани органи

Протеин е отговорен за отхвърлянето на трансплантирани органи

Протеин е отговорен за отхвърлянето на трансплантирани органи - изображение

Учени откриха какво точно в човешкия организъм може да задейства отхвърлянето на трансплантиран орган. Те са изолирали рецептор от клетките на костния мозък, който има роля в активизирането на лимфоцитите срещу чужди клетки.

Рецепторът е наименуван сигнален регулиращ протеин алфа и той дава знак на белите кръвни телца да атакуват навлезлите в тялото чрез трансплантацията непознати клетки. Лимфоцитите ги приемат като обекти, които трябва да бъдат унищожени, а това е проблем след такава сериозна интервенция като присаждането на орган. Защото чуждите тъкани водят до подуване и треска и може да се стигне до отхвърлянето им.

Изследователите смятат, че колкото е по-голямо сходството между гените на рецепторния протеин и донора, толкова по-малък е рискът трансплантацията да е неуспешна. А и разгадаването на механизма според тях ще помогне за откриването на нови методи за предотвратяване на атаките на имунната система срещу присадени органи, пише obekti.bg.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bioethics.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияИсторияНормативни актовеСпециалистиПатологияЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиСпортФизиологияСнимкиОрганизацииКлинични пътекиАнатомияМедицински изследванияБотаникаЗаведенияРецептиХрани и ястияСъставкиДиетиАлтернативна медицина