Начало Здравна медиа Здравни новини Предлагат нова терапия за лечение на „синдрома на детето в балон“

Предлагат нова терапия за лечение на „синдрома на детето в балон“

Предлагат нова терапия за лечение на „синдрома на детето в балон“ - изображение

Терапия, при която се използват антитела, може да се превърне в шанс за живота на страдащите от тежка комбинирана имунна недостатъчност (SCID) известна още като „синдром на детето в балон“.

Идеята е на екип от Медицинското училище към Станфордския университет, който се оглавява от Джудит Шизуру. Вече е преминала първата фаза от клиничните изпитания, по време на които ефективността и безопасността на терапията е изпробвана върху двама пациенти.

На двамата са инжектирани антитела на протеина CD117, който е разположен на повърхността на кръвните и на имунните стволови клетки. Това не е оказало влияние на донорските стволови клетки, които са продължили да съществуват 9 месеца след трансплантацията.

Клиничните изпитания дават сериозни надежди, защото един от големите проблеми в случая на „синдрома на детето в балон“ е свързан с необходимостта пациентите да преминат курс на химио или лъчетерапия. По този начин се унищожават собствените им повредени стволови клетки, след което може да се пристъпи към присаждане на костен мозък. Идеята е, че именно здравите клетки са в състояние да провокират създаване на имунна система на болния. И това е единственият начин той да бъде спасен.

В същото време химиотерапията влияе отрицателно върху организма и затова медиците не я препоръчват, особено когато става дума за бебета. По този начин обаче намалява шансът за спасение от тежкото заболяване.

Американският екип се надява предложената от него терапия да започне да се използва и да се окаже полезна за болните от тежка комбинирана имунна недостатъчност .

Тежката комбинирана имунна недостатъчност се свързва с мутация на ген, разположен върху Х-хромозомата. Родените със „синдрома на детето в балон“ са абсолютно беззащитни към инфекциите и са принудени да живеят в напълно стерилна среда. Голяма част не могат да преживеят повече от година, а единственият начин да бъдат спасени е трансплантацията.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Източник: dairishare.blogspot.bg

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниФизиологияМикробиологияИсторияИзследванияПатологияСнимкиЛеченияНормативни актовеЛюбопитноОрганизацииСпортЛайфстайлЗдравни съветиРецептиХранене при...ДиетиСъставкиХрани и ястияВидеоБотаникаАлт. медицина