Начало Здравна медиа Здравни новини Болестта на Алцхаймер може да започне развитието си още в утробата

Болестта на Алцхаймер може да започне развитието си още в утробата

Болестта на Алцхаймер може да започне развитието си още в утробата - изображение

Биохимичните реакции в мозъка, отключващи болестта на Алцхаймер, могат да започнат още в утробата.

Това показват резултати от изследване на Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Изводите са на база данни от експерименти с генномодифицирани мишки, по време на които е установено, че недостигът на витамин А у фетуса или новороденото може да постави началото на биохимична реакция. И обратно, приемът на добавки витамин А от новородени би могло да забави развитието на болестта.

Екипът е изследвал ефекта от недостига на витамин А в утробата и в първите години от живота на детето. Установено, че недостатъчният прием на витамин А в утробата е причина гризачите да се справят по-лошо на тестовете за запаметяване. Малкият недостиг на витамин А увеличава производството на протеина бета амилоид, формиращ унищожаващи невроните плаки при Алцхаймер. Мишките, на които не е даван витамин А в утробата, а само след раждането си, се справили значително по-лошо от мишките, на които е даван витамин А в утробата, но пък били лишени от него след раждането си.

"Данните от тези тестове показват, че недостигът на витамин А по време на бременността има изключително вреден ефект върху развитието на мозъка и създава условия за развитие на болестта на Алцхаймер по-късно през живота", категоричен е д-р Уелхонг Сонг от Университета на Британска Колумбия.

Изследването е публикувано в Acta Neuropathologica.

Ръководителят на изследването Уелхонг Сонг, професор по психиатрия в Университета на Британска Колумбия.

Снимки: Siti Dalilah Candrawati, Science Daily

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияНовиниХранене при...Социални грижиЛюбопитноМедицински изследванияЛайфстайлЗдравни съветиАлтернативна медицинаПсихологияБотаникаПроизводители