Начало Здравна медиа Здравни новини Болниците трупат дългове след направата на редки и уникални операции

Болниците трупат дългове след направата на редки и уникални операции

Болниците трупат дългове след направата на редки и уникални операции - изображение

Утвърдени болници имат почти 60 млн. лв. дългове заради извършени сложни и уникални операции, чрез които са спасили човешки живот. Тези интервенции не се заплащат от НЗОК, но въпреки това са направени от лекарите, защото не са имали друг вариант при лечението на пациентите.

Сумата от 60 млн. лв. се е натрупала през последните 10 години, в които екипи от специалисти в някои от най-добрите лечебни заведения в България са извършили за първи път в страната и редки в световен мащаб операции.

Например в УНСБАЛ „Св. Екатерина“ – София са осъществени такива интервенции на стойност 3 млн. лв. само за 2017 г. и не се поемат от здравната каса. Директорът на болницата проф. Генчо Начев е категоричен, че по отношение на дилемата дали да се направи подобна операция или да не се извърши, защото не се плаща от НЗОК, винаги надделява първото.

Същото е положението и в столичната УМБАЛ „Св. Анна“, където разходите за прилагане на най-съвременните методи в лечението възлизат на повече от 500 000 лв. Като пример може да се посочи случай от края на януари, когато от болницата спасяват 43-годишна жена с тежък сепсис. За да запазят живота на пациентката, лекарите я подлагат на много скъпо и интензивно лечение с тройна антибиотична терапия.

Инфекцията, завладяла целия й организъм, била от рядък и комбиниран тип и непроучена. Обхващала двете очни орбити и се наложило да се направят разрези около очите, за да достигнат специалистите до вътрешните абсцеси. В крайна сметка лечението на жената струвало на лечебното заведение 7900 лв., от които здравната каса поела само 420 лв. по клинична пътека за лицево-челюстна хирургия.

Говорителят на НЗОК Багряна Маркова коментира, че институцията няма механизъм, който да определя заплащането на редки и уникални операции и интервенции, извършени у нас. Има бюджет, приет от парламента, и Национален рамков договор, парафиран между Българския лекарски съюз, здравната каса и министъра на здравеопазването. Тези два документа регламентират разплащането с болниците и извън тях НЗОК не може да покрива други разходи, допълва г-жа Маркова. Още повече, че по нейните думи финансовият ресурс на здравноосигурителната институция е ограничен.

На фона на всичко това обаче от 2018-а касата ще заплаща не само отстраняването на карциноми, но и на доброкачествени тумори с робота „Да Винчи“ в плевенската университетска болница. Според проф. Григор Горчев, един от пионерите на роботизираната хирургия в страната, отпускането на 8000 лв. и за операция на рак на шийката на матката, и за махане на киста е предпоставка за източване на здравната каса. За опасността от подобна злоупотреба той и негов колега са уведомили с писмо Надзорния съвет на НЗОК.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: nydailynews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛеченияСнимкиПсихологияКлинични пътекиЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкетиЛайфстайл