Начало Здравна медиа Здравни новини Български принос в лечението на меланома

Български принос в лечението на меланома

Български принос в лечението на меланома - изображение

Екипът на проф. Георги Чернев въвежда за първи път в света едностепенна меланомна хирургия. Новият метод спестява една операция на пациента, намалява риска за него, но спестява средства на институциите.

Резултатите от лечението на седем пациенти са публикувани в международни научни издания и са посрещнати с голямо одобрение. Проф. Чернев, който е началник на клиниката по дерматология и венерология към Медицинския институт на МВР обяснява, че според международно установените насоки лечението преминава в две фази, първата е хирургическо изрязване с 0,4 – 0,5 см. поле на оперативна сигурност и според дебелината на тумора се прави още една операция. Когато обаче първичните тумори са над 4 мм., а лимфните възли не са засегнати не е нужно да бъде определен дрениращия лимфен възел, процедура, която иначе е задължителна при дебелина на тумора над 1мм.

Решението е дебелината да бъде премерена преди операцията при два случая на пациенти с меланоми и едва тогава да се определи подхода. Проф. Чернев обяснява, че нововъдението е плод на дългогодишни наблюдения и те не само са развили и усъвършенствали подхода, но и има успехи при прилагането му.

Почти при 50% от случаите екипът е успял да съкрати броя на интервенциите в случаите с тъки меланоми.

Българският принос е безспорен, защото до момента няма друг случай в света, в който пациентите да бъдат оперирани само веднъж. Екипът е изготвил и алгоритми за хирургичното лечение на меланоми с различни туморни дебелини и стадии на развитие. Според проф. Георги Чернев това е иновация, която следва да направи бум в световната медицина.

За жалост медиците не са подкрепени от здравните институции. Дори в болницата на МВР не се правят операции на злокачествени тумори, заради правилата на касата и изискването на екип от шестима специалисти, затова тези интервенции проф. Чернев и екипът му осъществяват в частна клиника.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg
Снимка: framar.bg

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияИсторияХранене при...ПсихологияСнимкиКлинични пътекиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкетиЛайфстайл