Начало Здравна медиа Здравни новини Ваксина срещу сенна хрема дава обещаващи резултати

Ваксина срещу сенна хрема дава обещаващи резултати

Ваксина срещу сенна хрема дава обещаващи резултати - изображение

Изследователи от Копенхагенския университет разработили нова ваксина за сенна хрема, която може да намали времето за лечение и да увеличи ефекта от нея. За целта те използвали захарни молекули, като методът може да се приложи и за разработването на различни форми на ваксини за други автоимунни заболявания.

Все още проучванията са в много ранен стадий и тестванията се извършват върху мишки. Първоначално учените решили да произвеждат изкуствено протеините, на които се основават алергичните ваксини и оптимизирането на белтъците, което ги прави по-ефективни и по-бързи. "Нашата цел е да намалим времето за лечение наполовина като в същото време намалим дозата за лечение", казва главният автор на изследването проф. Ханс Уендъл от Катедрата по клетъчна и молекулярна медицина.

Днес има ваксини за някои форми на алергия, включително и за сенна хрема. Специално в Дания терапията отнема от 3 до 5 години и включва редовни инжекции. Но не всеки пациент се повлиява от нея. Някои се излекуват, при други намаляват симптомите, трети не чувстват никакъв ефект.

Учените тествали новата ваксина върху мишки и върху човешки клетки. Използвали бреза като тестов алерген. Специалистите свързват захарните молекули с алергена и така се опитват да подобрят ефекта от ваксинирането. Те установили, че молекулите на захарта се използват, за да се гарантира, че алергена достига правилните клетки в имунната система и увеличава приема на ваксината като подобрява действието й. В същото време тези молекули повишават активността на различна група клетки - Т-клетките, които помагат да се изпълни функционалната част на процеса. Следващата стъпка е да се тестват повече видове захарни молекули.

Изследователите са си поставили за цел да развият ваксината, за да я направят достатъчно ефективна за лечение на хора. Разбирането за ролята на захарните молекули в реакциите на имунната система към различни заболявания може да послужи за създаването на различни видове имунизационни продукти.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиЛеченияСоциални грижиВидеоАлт. медицинаАнкетиЗдравни съветиЛайфстайлТестове