Начало Здравна медиа Здравни новини Военномедицинска академия с готовност за бърза реакция при биотероризъм

Военномедицинска академия с готовност за бърза реакция при биотероризъм

Военномедицинска академия с готовност за бърза реакция при биотероризъм - изображение

Военномедицинска академия е подготвена да реагира за 10 минути с екип при сигнал за атака с биологично оръжие в някой от големите градове у нас.

В това увери шефът на лечебното заведение ген. Николай Петров на заседанието, в което участваха три парламентарни комисии - по отбрана, здравеопазване и вътрешна сигурност. В рамките на събитието се обсъдиха възможните реакции при евентуални биозаплахи, които могат да произлязат от бежанския поток.

Лечебното заведение разполага и с отряд за бързо реагиране, наброяващ 140 специалисти. Освен това ген. Петров посочи, че има готовност за използване и на въздушен транспорт. По думите му към момента няма нито един регистриран бежанец, който да пренася особено опасна и смъртоносна зараза. Генералът обаче посочи, че една епруветка с вирус, поставена на подходящо място, би могла да зарази цял град.

Изготвен от полк. проф. Камен Плочев доклад сочи, че засилването на миграционната вълна може да вкара в страната ни опасни зарази и дори биотероризъм. Експертът, който е началник на катедра "Инфекциозни болести" към ВМА, предупреждава, че България е застрашена от холера, предаваща се от водата. Също има риск от антракс и тиф, които се предават от чушки, както и от чума и туларемия, за които виновници са кърлежите.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноАнкетиСоциални грижиЛайфстайлЗаведенияПсихологияНаправления в медицинатаОрганизацииПроизводителиСпециалистиЗдравни съветиНормативни актовеТестовеСнимкиСпортИнтервютаМедицински изследванияХранене при...ОбразованиеАлтернативна медицинаЛеченияБотаника