Начало Здравна медиа Здравни новини Десетте заплахи пред глобалното здраве за 2019 г.

Десетте заплахи пред глобалното здраве за 2019 г.

Десетте заплахи пред глобалното здраве за 2019 г. - изображение

Световната здравна организация определи десет от най-важните въпроса, върху които тя и нейните партньори трябва да насочат усилията си през тази година. Организацията обяви, че започва реализацията на своя петгодишен стратегически план, чиято основна цел е да се справи с множеството заплахи и здравни предизвикателства, пред които светът е изправен. Сред тях са огнищата на болести, предотвратими с ваксини, нарастващият брой на резистентни към лекарства патогени, увеличаващите се нива на затлъстяване, многобройните хуманитарни кризи.

Планът на СЗО е насочен към възможността повече от един милиард души да се възползват от достъпа до универсално здравно покритие, да бъдат защитени при спешни случаи и да се радват на добро здраве.

Както подчертават от организацията, тези цели могат да бъдат реално постигнати единствено ако се положат максимални усилия за справянето със заплахите пред здравето.

Най-големият екологичен риск пред здравето през 2019-а е замърсеният въздух. Според статистиката на здравната организация девет от десет души в света дишат замърсен въздух, който е причина за преждевременната смърт на 7 000 000 души. 90% от тези смъртни случаи са в страни с ниски и средни доходи.

Мръсният въздух е една от основните причини за промяната на климата, която влияе на човешкото здраве. Очакванията са между 2030-а и 2050 г. климатичните изменения да доведат до допълнителни 250 000 случая на смърт годишно. Затова и основата цел на срещата на върха на ООН по въпросите на климата през септември 2019-а ще бъде свързана със засилване на действията, които ще доведат до подобряване на ситуацията.

Не по-малка е и заплахата от неифекциозните болести. Диабетът, ракът и сърдечните заболявания са причина за над 70% от смъртните случаи в света. Нарастването на заболеваемостта от тях се дължи на тютюнопушенето, липсата на физическа активност, злоупотребата с алкохол, нездравословните диети и замърсяването на въздуха. Тези рискови фактори въздействат и върху задълбочаването на психичните проблеми.

Третият сериозен проблем е глобалната грипна епидемия. От СЗО са категорични, че светът ще бъде изправен пред друга грипа епидемия, а проблемът е, че не е ясно нито кога ще се случи, нито колко тежка ще бъде тя. Един от начините на защита е постоянното следене на грипните вируси и откриването на потенциални пандемични щамове, за което се грижат 153 институции в 114 страни в света.

Антимикробната резистентност, вирусът ебола, болестта денга, която се пренася от комари и ХИВ са другите сериозни предизвикателства през света.

За първи път тази година СЗО определи като реална заплаха и недоверието в имунизациите. Нежеланието или отказът от ваксина е в състояние да промени изцяло напредъка, постигнат в борбата с болестите, които могат да бъдат предотвратени именно чрез ваксините. Между 2 000 000 и 3 000 000 смъртни случая на година биват предотвратени благодарение на имунизациите и още 1 500 000 могат да се избегнат ако се подобри обхвата на ваксинацията.

Световната организация и нейните партньори ще насочат още усилията си към първичната здравна помощ, която определят в момента като слаба. Първичната грижа е в състояние да отговори на много по-голяма част от нуждите на човека. За съжаление са много страните, които нямат адекватни лечебни заведения за първична помощ. Затова и през тази година усилията ще бъдат съсредоточени към съживяването и укрепването на този вид здравна помощ.

Не на последно място е и проблемът, свързан с неустойчивата среда, в която живее част от населението в света. Повече от 1,6 милиарда души живеят на места, където кризите са постоянни, конфликтите и гладът също и те на практика нямат достъп до и без това слабо развитите здравни услуги. Затова и през 2019-а ще продължи работата за укрепването на здравните системи в тези райони.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлИсторияПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииСпортХранене при...Социални грижиАлт. медицинаТестовеИнтервютаЗаведенияЛеченияФизиологияАнкетиОбразованиеРецептиОткритияПроизводителиКлинични пътекиБотаника