Начало Здравна медиа Здравни новини Връщат старата цена на клиничната пътека за лечение на болести на нервната система

Връщат старата цена на клиничната пътека за лечение на болести на нервната система

Връщат старата цена на клиничната пътека за лечение на болести на нервната система - изображение

Сдружението на общинските болници у нас се срещна с представители на НЗОК. Вниманието беше насочено към проблемите, пред които са изправени общинските болници.

Преди началото на срещата председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев каза, че проблемите са толкова сериозни, че дори са възможни фалити. По негова информация седемнайсет от здравните заведения започват 2019-а с неразплатени дългове за 13 000 000 лв.

Проблемът, според председателя на организацията, е, че комбинацията между по-ниски цени на клиничните пътеки и увеличаването на минималната работна заплата ще се отрази крайно негативно на общинските болници.

Д-р Тотев изрази притеснение, че вместо да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, по които най-много работят здравните заведения у нас, те са понижени. По време на разговора с Надзорния съвет и ръководството на касата е станало дума точно за по-ниската стойност на клинична пътека № 56, която е свързана с лечение на неврологични заболявания, и която от 500 лв. става 300 лв., а е една от най-използваните.

Според направения от НЗОК анализ точно тази пътека представлява почти половината от цялата дейност на болниците. Затова и надзорниците са на мнение, че чрез анекс към договора може да бъде върната старата цена.

Неделчо Тотев постави още един проблем и той е свързан с невъзможността да бъдат приемани пациенти, които са повече от леглата в едно отделение. До момента подобно ограничение не е действало, но след въвеждането му болният или трябва да бъде насочен към друга болница, или касата няма да плати за лечението му. Единствено в случаи на епидемия ще бъде възможен по-голям прием. И това д-р Тотев определи като проблем особено за малките болници.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net, nhif.bg
Снимка: zdrave.net

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеКлинични пътекиСоциални грижиАнкетиТестове