Начало Здравна медиа Здравни новини Все повече хора страдат от онкологични заболявания на кожата

Все повече хора страдат от онкологични заболявания на кожата

Все повече хора страдат от онкологични заболявания на кожата - изображение

Увеличават се случаите на пациенти с ракови заболявания на кожата, предупреждава специалист. Доц. Красимир Киров, началник на Клиниката по дерматология към Университетската болница по онкология в София, алармира за все по-големия брой хора, които развиват опасната болест.

Близо 450-500 души всяка година чуват диагнозата меланом, като средната възраст на пациентите е 50-55 г. Процесът на образуване на този вид рак е дълъг, клетките се израждат в продължение на 20 г. Но развиването от начален до напреднал стадий става за две години. Това е периодът, през който пациентът трябва да потърси лекар, за да се пристъпи към ранно лечение.

Доц. Киров обяснява, че в 3 от 5 случая на меланом семейната предразположеност играе голяма роля, като в нашата страна процентът е по-нисък. Не е за подценяване и високият брой бенки по тялото, който се превръща в рисков фактор, ако те са повече от 50. По отношение на карциномите хората трябва да са нащрек, когато забележат незаздравяваща раничка по тялото си.

Специалистът съветва да се самонаблюдаваме и да се предпазваме от слънчеви изгаряния. Това е най-добрата профилактика, която хората могат да направят. Предложението му е те да снимат бенките по тялото си и на всеки 6 месеца да сравняват изображенията и да следят дали има някаква промяна в образуванията.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: theaustralian.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаЛечения