Начало Здравна медиа Здравни новини Нова ваксина за рак на кожата е преминала успешно клинични изпитания

Нова ваксина за рак на кожата е преминала успешно клинични изпитания

Нова ваксина за рак на кожата е преминала успешно клинични изпитания - изображение

Нов вид ваксини за рак на кожата са преминали успешно първа фаза клинични изпитания. За успеха на персонализираните терапии свидетелстват две проучвания при пациенти с меланом.

Специалистите са успели да стимулират имунната система на 19 хора с рак на кожата чрез използването на уникални разлики в състоянието на всеки пациент.
За първото изследване са използвана ваксини с РНК, за второто са използвани протеинови молекули, предава Наукаoffnews.

Учените са разработили персонализирани пептидни ваксини, за да се повиши разпознаваемостта на дефектните клетки. Това представлява синтез от пептидни неоантигени – протеини, специфични за конкретния тумор при различните хора, чрез сенквениране на генома и неговите туморни клетки. Към него се добавя адювант – медикамент за засилване на имунната реакция, за да се създаде реакция. Ваксината е сравнително достъпна, безопасно, но ефективна. Това я прави обещаваща терапия в областта на онкологията.

Въпреки че персонализираните ваксини демонстрират способност да провокират специфични имунни отговори сред пациенти, противотуморните им свойства обаче остават недоказани. Затова немска компания започва клинични изпитания на пептидни неоантигени при хора с напреднал меланом още през 2013г. Първите резултати от изследването са налице и два независими екипа учени съобщават за успеха.

При първият екип е използването на РНК ваксини, които кодират до 10 туморни неоантигени за всеки пациент. Доброволците са били 13 на брой в 3 и 4 стадий на заболяването. Медикаментът се е прилагат от 8 до 12 пъти в продължение на 43 дни. След курса с ваксините при 8 от пациентите се е появила ремисия след 23-тия месец.

Във второто проучване са участвали 6 пациента. След хирургическо отстраняване на меланомът те с получавали серия от 7 ваксинации без друг вид лечение. При четирима пациенти с трети стадий, заболяването не е рецидивирало след 25 месеца от края на лечението. При двама от доброволците, които са били в четвърти стадий за болестта, е регистриран рецидив. Те обаче са се повлияли добре от други лечения с пембролизумаб за имунотерапия.

Специалистите отбелязват, че изследванията имат някои ограничения като малкия брой участници, както и липсата на контролна група. Отделно за синтеза на пептида е било необходимо около 3 месеца, което е доста дълго време за пациенти в напреднал стадий. Все още не е ясно дали подходът е подходящ и за други видове рак, които не са толкова агресивни.

Маланомът се счита за най-агресивния вид рак на кожата. Според статистиката на Световната здравна организация всяка година се откриват около 132 хиляди случая на заболяването в световен мащаб.

Предстоят още последващи тествания сред по-голяма група от пациенти. Нужно е повече работа, за да се установи дали новата ваксина е по-надеждна от съществуващите и да се определи дългосрочните последици от нея.

Материалът е публикуван в Nature.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Fit.pl

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлБотаникаЛеченияИсторияСнимкиВидеоСоциални грижиАнкетиАлтернативна медицинаЗдравни съветиТестове