Начало Здравна медиа Здравни новини В Аржентина има огнище на хантавирус, предупреждават от СЗО

В Аржентина има огнище на хантавирус, предупреждават от СЗО

В Аржентина има огнище на хантавирус, предупреждават от СЗО - изображение

По данни на СЗО най-малко 11 души са починали в Аржентина след заразяване с хантавирус. Заболяването се пренася от плъхове и други гризачи. До този момент са потвърдени чрез лабораторни изследвания 29 случая, възникнали между октомври 2018 г. и 20 януари тази година предимно в южната провинция Чубут. Близо 60 на сто от пациентите били момичета и жени.

Специалистите разследват как става потенциалното предаване от човек на човек. Не е открито лечение, няма и ваксина срещу хантавирусната инфекция. Смъртността може да достигне 35-50%.

Световната здравна организация препоръчва на органите в засегнатите райони да бъдат бдителни и да увеличат усилията си по отношение на откриването, установяването и контрола на случаите на заболяването. Особено внимание трябва да се обърне на пътниците, които идват от пострадалите райони.

Хантавирусът е вирусно респираторно заболяване, което се хваща чрез контакт със заразени плъхове или слюнка от заразени гризачи. Симптомите са главобилие, гадене, треска, световъртеж, болки в стомаха и диария, след които внезапно настъпват тежки респираторни проблеми.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: wunderweib.de

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияИсторияЛюбопитно