СЗО: Спирането на продажбата на живи диви животни ще предотврати появата на нови инфекциозни заболявания
Световната здравна организация (СЗО) призова във вторник, 13 април, да се спре продажбата на живи диви животни на хранителните пазари, за да се предотврати появата на нови инфекциозни заболявания като COVID-19. От СЗО заявиха, че тъй като традиционните пазари играят централна роля в осигуряването на храна и препитание за голяма част от населението по света, забраната за продажба на диви животни може да защити здравето както на работниците на пазара, така и на потребителите.
Призивът е направен чрез нови насоки, изготвени съвместно със Световната организация за здраве на животните (СОЗЖ) и Програмата на ООН за околната среда. В тях трите организации заявяват, че дивите животни са основният източник на най-новите инфекциозни заболявания при хората и препоръчват мерки за намаляване на потенциалния риск.
Организациите припомнят, че най-ранните известни случаи на COVID-19 са свързани с традиционния пазар за морски дарове в китайския град Ухан, като много от първите заразени са собственици на щандове, служители или редовни посетители. Също така е вероятно SARS-CoV-2 да произхожда от диви животни, въпреки че все още не е известно как вирусът се е прехвърлил върху хора.
Дивите животни са източник на 70% от новите инфекциозни заболявания при хората
Организациите съобщават, че има силна връзка между продажбата на живи диви животни на пазарите и появата на нови вируси при хората. Доказано е, че животните, особено дивите, са източник на повече от 70% от всички зараждащи се инфекциозни заболявания при човека, много от които са причинени от нови вируси. По-специално дивите бозайници, предлагани на традиционните пазар, представляват риск за появата на нови патогени.
Повишен риск от предаване и разпространение на патогени
Традиционните пазари за храна, където са въведени високи хигиенни стандарти, са безопасни за работниците и клиентите. Съществени проблеми обаче могат да възникнат, когато започне продажбата и разфасоването на диви животни в зоните, отворени за посетители.
„Когато дивите животни се отглеждат в тесни помещения, колят се и се предлагат на откритите площи на традиционните пазари, тези зони се замърсяват с телесни течности, изпражнения и други животински отпадъци, увеличавайки риска от предаване на патогени на работници и клиенти и потенциално разпространение на инфекциозни болести и сред другите животни.“, се казва в новите насоки.
Такива среди предоставят възможност на животински вируси, в т.ч. и коронавирусите, да усилят патогенността си и да се прехвърлят на нови гостоприемници, включително и хора.
СЗО, СОЗЖ и Програмата на ООН за околната среда призовават за подобряване на стандартите за личната хигиена и хигиената на околната среда на традиционните пазари за храни, за да се намали рискът от предаване на болести от животни върху хора. Също така приканват към въвеждане на по-строги разпоредби за контрол на отглеждането и продажбата на диви животни на пазарите.
Трите организации заявяват също, че хранителните и ветеринарните инспектори трябва да бъдат обучени да прилагат нови разпоредби и призовават за въвеждане на строги системи за наблюдение на животинските вирус, както и провеждането на информационни кампании за безопасност на храните, насочени към търговците на пазарите и потребителите.
medicalxpress.com/news/2021-04-urges-sale-captured-wild-animals
Снимка: pixabay.com
НОВИНАТА е свързана към
- Д-р Елена Георгиева Божинова-Кънчева
- Д-р Митко Русев Баев
- СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" ЕАД, гр. София
- Доц. д-р Атанас Мангъров, д.м.
- Проф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев, д.м.н.
- Вирусният хепатит отнема на ден живота на 3500 души в света
- Д-р Светла Радкова Алексиева-Зегова
- Доц. д-р Ангел Иванов Кунчев, д.м.
- Световна здравна организация
- Доц. д-р Галя Иванова Ганчева
Коментари към СЗО: Спирането на продажбата на живи диви животни ще предотврати появата на нови инфекциозни заболявания