Начало Здравна медиа Здравни новини В близко бъдеще пациентите сами ще могат да създават лекарствата си

В близко бъдеще пациентите сами ще могат да създават лекарствата си

В близко бъдеще пациентите сами ще могат да създават лекарствата си - изображение

Динамичното развитие на 3D-принта би могло да позволи на пациентите в близко бъдеще сами да създават лекарствата, предписани им по рецепта.

Това съобщиха учени на здравна конференция в Дубай.

3D-технологията би била от помощ предимно на хора с хронични заболявания.

"По този начин могат да бъдат понижени разходите за скъпоструващи лекарства, каквито са тези срещу раковите заболявания", коментират още учените.
 
Една от компаниите, занимаващи се с развитието на тази технология във фармацевтичната сфера, е FabRx от Великобритания, която представи на форума своите нови разработки.

"Идеята ни е да въведем тази технология в болниците, клиниките и дома. Пациентите ще могат сами да "напечатат" правилната дозировка или комбинация от лекарства. При правилно използване метод би бил много по-евтин и бърз за пациентите. Към момента болниците не произвеждат медикаменти, но това може да се промени и да позволи на медицинските центрове да започнат свой собствен производствен процес", заяви представител FabRx Алваро Гоянес.

Той поясни, че фармацевтите ще определят точната дозировка за всяка заготовка, която ще бъде използвана за печатане на партида от таблетки. Заготовките ще се продават в аптеките и така всеки пациент ще си печата лекарства сам със собствено оборудване.

Това ще понижи риска от производство на фалшиви лекарства.

Снимка: bitboom.wordpress.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини