Начало Здравна медиа Здравни новини В България всяко трето дете между 6 и 9 години е с наднормено тегло

В България всяко трето дете между 6 и 9 години е с наднормено тегло

В България всяко трето дете между 6 и 9 години е с наднормено тегло - изображение

В област Търговище расте броят на учениците, страдащи от затлъстяване, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Тенденцията се наблюдава през последните три години, като на всяка следваща процентът се увеличава с един пункт. Данните бяха оповестени по повод Седмицата на борба със затлъстяването, която се провежда от 21 до 25 ноември. 

През 2015 г. броят на учениците в областта, преминали профилактичен преглед, е 9 285. При 1 276 от тях са регистрирани заболявания, от които 572 са със затлъстяване или 6,16 на сто от всички прегледани. През 2014 г. процентът им е бил 5.47 на сто, а през 2013 г. - 4.57, показват още данните на Здравната инспекция.

В България всяко трето дете между 6 и 9 години е с наднормено тегло или със затлъстяване.

Проучване от 2016 г. показа, че българските деца са на едно от първите места по прекарано време пред телевизора и екрана на компютъра в рамките на Европейския съюз.

Лекарите припомнят, че наднорменото тегло е сериозен здравословен проблем. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания като високо кръвно налягане, атеросклероза, диабет, сърдечно-съдови заболявания, които съкращават живота на заболелите с около 7-10 години.

Затлъстяването е метаболитно нарушение, което се характеризира с относителен или абсолютен излишък на мастна тъкан. При децата и подрастващите натрупването на мастна тъкан става предимно чрез хиперплазия на мастните клетки, което предопределя и бъдещите мастни запаси в по-късен етап от живота.

Снимка: livescience.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлСпортЗдравни проблемиЛеченияАлтернативна медицинаЗдравни съветиБотаникаСнимкиДиетиТестовеИнтервютаОрганизацииЗаболявания (МКБ)Медицински изследванияХранене при...ЗаведенияПсихологияРецептиИсторияСоциални грижиНормативни актовеОбразованиеАнкетиСпециалистиКлинични пътеки