Начало Здравна медиа Здравни новини В България няма адекватно лечение за хората с амфетаминова психоза

В България няма адекватно лечение за хората с амфетаминова психоза

В България няма адекватно лечение за хората с амфетаминова психоза - изображение

Грижата за изпадналите в амфетаминови психози вследствие прекалена употреба на наркотици не е адекватна в България. За това алармират от неправителствени организации, които смятат, че лекарите нямат нужната подготовка, за да третират правилно подобни състояния.

Експертът Желяз Турлаков твърди, че в 80 на сто от случаите, при които е налице амфетаминова психоза, се поставя неадекватна диагноза. Освен това като голям проблем се явява и липсата на клинична пътека и финансирането на това състояние. Клиничният социален работник коментира, че злоупотребяващите с наркотици търсят за помощ психиатри, които им „напасват“ диагнозата по определен клиничен път, за да могат да им изпишат дадени медикаменти. Но въпреки че амфетаминовите психози наподобяват параноидната шизофрения, не са такива и няма как да бъдат успешно лекувани с лекарства за второто заболяване например. При правилна терапия психозата, предизвикана от наркотици, отминава.

Необходими са места, в които да бъдат лекувани тези хора, обучени екипи, отпускане на средства за клинична пътека, за да се спре некомпетентното третиране на подобни случаи.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ПсихологияИсторияНовиниСпортЛечения