Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - София направиха първата дълбока мозъчна стимулация при пациенти с Паркинсон

В УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - София направиха първата дълбока мозъчна стимулация при пациенти с Паркинсон

В УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - София направиха първата дълбока мозъчна стимулация при пациенти с Паркинсон - изображение

В УМБАЛ "Свети Иван Рилски"  беше извършена първата имплантация на електроди с цел дълбока мозъчна стимулация при пациент с Паркинсонова болест.

Операцията продължи около девет часа. Тя беше извършена от екип от неврохирурзите д-р Красимир Минкин, д-р Калоян Габровски и консултантът от Унгария неврологът Золтът Чадаид, присъствал на над 150 подобни имплантации.

Пациентът е на 48 години, казва се Николай Николов и е от град Червен Бряг. Страда от паркинсон от 10 години. Лекарският екип дава голяма надежда физическото състояние на Николай да се подобри с над 70%. Надеждата е той да да има свобода на движението и сам са успява сам да извършва ежедневните си дейности.

Операцията е резултат от продължителна подготовка на оперативния екип и е възможна благодарение на високотехнологичното оборудване на Клиниката по Неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Най-голямото предизвикателство, освен самата интервенция, беше закупуването на импланта за дълбока мозъчна стимулация (цена 20 000 евро). То беше осъществено благодарение на дарителска инициатива.

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА