Начало Здравна медиа Здравни новини Гени са причината за безсънието

Гени са причината за безсънието

Гени са причината за безсънието - изображение

Определени мутации в гена са най-вероятната причина за безсънието. По време на опитите този път учените не само локализират гените, отговорни за липсата на сън, но и ги идентифицират. Така откриват мутации, които засягат гени, разположени в хромозоми 7 и 9.

Оказва се още, че за един от тях - AUTS2, който се намира в хромозома 7, вече е установено, че участва в процеса на регулация на употребата на алкохол. Безсънието се свързва и с други близки до тези гени, които имат отношение към съня и циркадните ритми.

Откритието е на група изследователи от Калифорнийския университет, която осъществява голямо геномно изследване. За да открият гените, причиняващи безсъние, учените анализират данните от ДНК пробите на 33 000 военни.

Един от основните им аргументи е, че разстройството на съня се среща много по-често сред хората с тази професия. Статистиката показва, че малко повече от половината от служилите в армията, страдат от безсъние.

Американските изследователи не само откриват гените, виновни за липсата на сън, но и потвърждават по-ранните изводи, направени след изследвания на близнаци, според които безсънието може да се наследи. В същото време в новите проучвания калифорнийските изследователи са идентифицирали още и връзката между безсънието и депресията и развитието на диабет от тип 2.

Екипът приема, че подобни състояния са свързани с промени, които засягат същите места на хромозомите, виновни за безсънието. Сегашното проучване, свързано с определянето на генетичната основа на безсънието е поредната крачка напред, но и определено ще опрости разработването на нови медикаменти за лечението му, смятат специалистите.

Учените за пореден път напомнят, че безсънието не е просто нарушение на съня. Това състояние оказва изключително неблагоприятно въздействие върху човешкото тяло, провокира понижаване на имунитета, създава проблеми с паметта и когнитивните способности.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Снимка:sos-stress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлЛюбопитноНовиниНаправления в медицинатаИзследванияСнимкиЛеченияНормативни актовеЗдравни съветиПсихологияАлт. медицинаХранене при...ФизиологияСпортБотаника