Начало Здравна медиа Здравни новини Двоен стандарт при храните показа сравнителният анализ на продуктите

Двоен стандарт при храните показа сравнителният анализ на продуктите

Двоен стандарт при храните показа сравнителният анализ на продуктите - изображение

Сравнителният анализ на продуктите показва двоен стандарт за храните в България и Западна Европа. Това заяви заместник- директорът на Българската агенция по безопасност на храните Тодорка Янковска пред БНТ.

Открита е разлика между храните, продавани на българският пазар и в западноевропейския пазар, като най-съществена е при млечните продукти, детските храни и шоколадите. Подобни продукти се предлагат под една и съща марка в страната и извън нея, но с различно съдържание. Разминавания при местните продукти обаче не са открити.

От БАБХ поясняват, че тези различия са описани на етикетите на храните. Разминаването в съдържанието на продуктите не характеризира продукта като опасен за здравето на човек.

Припомняме, че в продължение на месец експертите стартираха инспекции по взимането на проби от храни, за да се направи сравнителен анализ на продукти от едни и същи храни и вериги, предлагани в Българи и Западна Европа. Изследвани бяха млечни и месни продукти, шоколад, газирани напитки и сокове, детски храни.

Резултатите от изследванията показват, че в 7 продукта от 31 изследвани има разминаване по отношение на обявеното съдържание.

Седемте продукта са от групата на газираните напитки и сокове, в групата от детските храни, в групата на шоколадовите изделия и при млечните продукти като маргарина, посочва доц. Тодорка Янковска - Стефанова - зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

Сирене от една и съща марка се различава по вид и вкус. В натуралните сокове сокът е 100% в Западна Европа, докато в България е едва 97%. Сред газираните напитки е открито използването на глюкозо-фруктозен сироп вместо захар. При енергийните напитки се отчита по-нисък процент на кофеин, в сравнение със същите марки в Германия.

Установени са също и различия в цените на продуктите от една и съща марка и вид. От проверените над 30 храни, закупени от Германия, България и Австрия, 16 от тях са били със сериозно завишени цени у нас. Високи цени между 20 и 70 на сто на отчетени при млечните продукти, детските пюрета и шоколадовите изделия.

Министърът на земеделието Румен Порожанов коментира, че разминаванията в цените не са незначителни, за да се оправдаят с разходи по транспорт или логистика. Той уточни, че ще покани на среща Комисията по защита на потребителите заедно с трите ресорсни фегерации, за да се обсъди темата за по-високите цени.

Специалистите са категорични обаче, че различията в съдържанието на продуктите не оказват влияние на здравето на хората.

Резултатите от сравнителния анализ на изследванията ще бъдат предоставени пред Европейската комисия на следващото заседание на Съвета на министрите на 17 - 18 юли.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Greenlife
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеПсихологияМедицински изследванияСнимкиЛюбопитноХранене при...ДиетиРецептиСпортСоциални грижиЛеченияСтатистически проучванияИнтервютаОрганизацииФизиологияАнкетиАлтернативна медицинаЗаведенияБотаникаПроизводители