Начало Здравна медиа Здравни новини Делът на сигналите за нежелани реакции след ваксинация расте

Делът на сигналите за нежелани реакции след ваксинация расте

Делът на сигналите за нежелани реакции след ваксинация расте - изображение

Доклад за дейността на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за миналата година сочи, че расте броят на сигналите от граждани за нежелани реакции вследствие ваксинация. Пациенти са подали общо 105 оплаквания за нежелани лекарствени реакции, като цяло те намаляват в сравнение с предходни години. Но делът на жалбите след поставяне на ваксини се увеличава и той е вече 50 на сто от всички.

В доклада се посочва още, че през 2013 г. оплакванията на пациенти след ваксинация съставлявали 10% от сигналите за нежелани лекарствени реакции, но всяка следваща година те стават все повече.

Лекарите също проявяват голяма активност по отношение на докладване на неприятни последици след прием на медикаменти. Медиците подали през 2017 г. 745 сигнала, като 62 на сто от тях са за реакция след дадено лекарство. По-голямата част от специалистите уведомяват за проблема първо съответната компания, която след това изпраща жалбата до Изпълнителната агенция. По този параграф сигналите наброяват 624 от всички. За сравнение през 2010 г. оплакванията от медици били 322.

От ИАЛ отчитат 237 подадени от производители уведомления за пускане на нови продукти на пазара. Забелязва се спадане на техния брой с течение на годините. В същото време се повишават съобщенията за спиране на лекарства. През миналата година тези заявления били 264 и за първи път надвишават бройката на пуснатите на пазара. Заради липсата на алтернатива на дадени медикаменти, които се приемат от определени пациенти, се налага Агенцията да издава разрешения за внос на нерегистрирани продукти. Това се отнася именно за спрените лекарства, които болните не могат да намерят вече на нашия пазар. През 2013 г. подобните случаи били 501, а през миналата година – 790.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: segabg.com
Снимка: framepool.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеИсторияИзследванияАнкетиСнимкиСоциални грижиВидеоЛеченияАлт. медицинаТестове