Начало Здравна медиа Здравни новини Пациентите не знаят как да реагират при нежелани лекарствени реакции

Пациентите не знаят как да реагират при нежелани лекарствени реакции

Пациентите не знаят как да реагират при нежелани лекарствени реакции - изображение

На семинар на Федерация "Български пациентски форум" бяха изнесени данни, че за 5% от хоспитализациите на пациенти причината е нежелана реакция от медикамент. Също така това е и петата най-често срещана реакция, водеща до летален изход в болниците. Д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата обяви, че едва 1 до 10 на сто от случаите се докладват, което се определя като голям проблем, пише Дарик.

Пациентите нямат информация как да реагират, когато са изправени пред такава ситуация. В ЕС всяка година умират 197 000 души вследствие на нежелани реакции от медикаменти. За създаването на всяко едно лекарство са необходими около 10-15 години. Изпитанията, проверяващи неговата ефективност, се провеждат сред 5000 до 10 000 души, върху които то се изпробва клинично. Ако даден пациент почувства някакви оплаквания, той може да изпрати електронен формуляр или писмо до Изпълнителната агенция по лекарствата. Съществува и телефонен номер, който често се използва и за други цели от потребителите.

Хората във възрастовата граница от 18 до 44 г. най-често се престрашават да съобщават за нежелани реакции. Следват родителите, които имат малки деца, а по пол най-активни са жените – 58%.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: recovery.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиИзследванияСнимкиАнкетиСпециалистиОрганизацииПроизводителиЛеченияАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография