Начало Здравна медиа Здравни новини Една трета от продаваните в САЩ лекарства причиняват странични ефекти

Една трета от продаваните в САЩ лекарства причиняват странични ефекти

Една трета от продаваните в САЩ лекарства причиняват странични ефекти - изображение

Учени от Медицинския факултет на Йейлския университет установили, че една трета от над 200 медикамента, одобрени за употреба от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, предизвикват нежелани странични ефекти.

Анализът обхваща данни за използването на медикаментите от 2001 г. до 2010 г., като е продължен и включително до тази година. Неприятните реакции не са сериозно застрашаващи здравето на пациентите и затова от институцията рядко прибягват до изтегляне на лекарство от пазара. Но страничните ефекти се появяват след по-дълъг период, отколкото протича тестването на един медикамент. За да бъде обозначено като годно за употреба и безвредно, даден медикамент се подлага на различни клинични опити. Група от 1000 души го пие в продължение на 6 месеца или по-малко, като здравословното състояние на всеки един от нея се следи. Но в крайна сметка проучването на американските учени показва, че пациенти са почувствали странични реакции, които не са установени по време на клиничните тестове. Резултатът от него е публикуван в Journal of the American Medical Association, съобщават от „24 часа“.

Единственото, което правят от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, е да впишат предупреждение върху опаковката на лекарството, че съществуват рискове за здравето.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: skinnywithfiber.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияНормативни актовеСпортЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлМедицински изследванияСнимкиСпециалистиАнкетиПроизводителиЛеченияАптекиОрганизацииРецептиОткритияКлинични пътекиСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография