Начало Здравна медиа Здравни новини Депутатите отхвърлиха предложение на БСП да не се разкриват нови болници

Депутатите отхвърлиха предложение на БСП да не се разкриват нови болници

Депутатите отхвърлиха предложение на БСП да не се разкриват нови болници - изображение

Депутатите в Народното събрание отхвърлиха предложението на БСП за спиране на разрешенията за осъществяване на лечебна дейност, докато не се утвърди Националната здравна карта. Гласовете бяха разпределени 58 „за“, 57 „против“ и 36 „въздържали се“.

Вносителите от парламентарната група на левицата изказаха своите мотиви, а те са, че има диспропорция в разпределението на лечебните заведения за болнична помощ в страната. Тя се изразява в това, че в някои райони се наблюдава недостиг, а в други прекалено много болници.

Народните представители от БСП смятат, че с въвеждането на здравната карта ще се постигне някакъв баланс. Тя се подготвя от няколко години и предназначението й е да покаже потребностите от медицинска помощ в различните части на България. Очаква се да е готова до март по думите на здравния министър Кирил Ананиев, за да стане база за преговори с лекарите за Националния рамков договор за тази година.

От управляващата партия не подкрепят предложението на опозицията, защото според нейните представители то не дава решение на проблемите с диспропорцията. Председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че идеята не съответства на законовата рамка и затова няма как да бъде подкрепена от мнозинството.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: marica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижи