Начало Здравна медиа Здравни новини Депутатите от здравната комисия приеха отчетите на НЗОК

Депутатите от здравната комисия приеха отчетите на НЗОК

Депутатите от здравната комисия приеха отчетите на НЗОК - изображение

Членовете на комисията по здравеопазване в Народното събрание приеха отчетите за дейността и за бюджета на здравната каса.

Един от основните въпроси, който дискутираха народните представителите по време на заседанието, беше свързан с огромния излишък от десет милиона лева. Стана ясно, че парите не могат да бъдат използвани през тази година, но това може да се случи през следващата. Причината е, че Надзорният съвет на касата не може да вземе подобно решение, тъй като правото да разпределя средства има единствено парламентът и то в проектобюджета на касата за 2019-а.

Сред другите теми, които попаднаха във фокуса на вниманието на комисията, беше тази за големите диспропорции при разпределението на парите за болничната помощ. Делът на частните болници е 31,1%, а на държавните е 29,5%. Тревожна е и ситуацията по региони, където също се наблюдават сериозни различия. Средно разходът за осигурен пациент за болнична помощ е 283 лв. В същото време тази сума в София нараства на 400 лв., а в Перник спада до 100 лв. Притеснителен е и факта, че има неусвоени средства за прегледи при личните лекари и трябва да се види защо е така.

Независимо от множеството въпроси, които провокираха дискусия и на които е нужно да се отговори, членовете на здравната комисия одобриха и двата отчета на НЗОК.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: parliament.bg, clinica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноТестове