Начало Здравна медиа Здравни новини Над 10 милиона е излишъкът на здравната каса за 2017 г.

Над 10 милиона е излишъкът на здравната каса за 2017 г.

Над 10 милиона е излишъкът на здравната каса за 2017 г. - изображение

Министрите одобриха отчетите за дейността и за изпълнението на бюджета на НЗОК за миналата година. От финансовия документ става ясно, че в края на 2017-а и след отчитането на съотношението между приходи и разходи се оказва, че излишъкът е в размер на малко над 10 000 000 лв., които са върнати в републиканския бюджет, както предвижда законът.

Отчетът показва, че за първична извънболнична помощ са отделени 5,7%, за специализирана – 6,3%, за дентална процентите са 4,6. За лекарствени продукти, медицински изделия и домашно лечение са отделени 19,9% от бюджета, а за лечение на злокачествени заболявания -8,2%.

По отношение дейността на НЗОК в документа е отбелязано, че голяма част от дейностите са осъществени в условията на често променяща се нормативна уредба.

Тематичната проверка в страната е била свързана с онкологията, хематологията и лъчетерапията. Отбелязва се, че продължава тенденцията за увеличение на средствата за лечение на онкологични заболявания. Става ясно още и това, че преговорите за отстъпка на скъпи терапии е довела до възстановяването на значителни суми. В същото време анализът на разходите за медикаменти и медицински изделия показва нуждата от увеличение на финансирането.

От касата твърдят, че сред основните причини за по-големите разходи са нарасналия брой на лекарства, които заплащат, навлизането на нови и по-скъпи продукти и по-големия брой на здравноосигурени, които имат нужда от помощ.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: 24chasa.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлНормативни актовеСоциални грижиЛюбопитноАнкетиТестове