Начало Здравна медиа Здравни новини Дефицитът на йод е опасен особено за бременните

Дефицитът на йод е опасен особено за бременните

Дефицитът на йод е опасен особено за бременните - изображение

При близо половин милион българи се наблюдава по-слаба функция на щитовидната жлеза. В основата на проблема е дефицитът на йод. Изводите бяха направени по време на конференция на ендокринолозите от страната, която се проведе на 10 и 11 март. Тя премина под мотото „Йоден дефицит в България. Бременност и хипотиреоидизъм.“

По време на форума стана ясно, че дружеството по ендокринология започва масирана информационна кампания, чиято основна цел ще бъде да разясни подробно какви са последиците за организма, когато е налице йоден дефицит.

Един от големите проблеми, според професионалистите е, че 65% от хората разбират случайно за проблема и това трябва да се промени.

В същото време сериозно внимание бе отделено и на периодите преди и след раждането. За пореден път медиците насочват вниманието към огромната отговорност на майката както по време на бременността, така и след нея. Причината се крие във факта, че хормоналната система на бебето, което не притежава щитовидна жлеза, зависи изцяло от майката. Затова във всички етапи йодният прием е задължителен. А това се осигурява чрез храните, приготвени с йодирана сол – мляко, сирене, хляб и риба.

По време на конференцията стана дума отново и затова, че ако жената не приема йодирана сол, мозъкът на новороденото няма да се оформи пълноценно, а това със сигурност ще е фатално за интелигентността на детето в бъдеще.

Лекарите обърнаха внимание и на често практикуваната замяна на йодираната сол, например, с хималайска като обясниха, че последната не дава възможност за набавяне на достатъчно йод. Не бива да се забравя и това, че ако количествата са твърде големи, рискът от автоимунни заболявания се повишава.

В края на конференцията ендокринолозите се обединиха около идеята, че ще настояват да има платена от НЗОК процедура за скрининг в случаите след установена бременност на жени, застрашени от диабет и тиреоидни заболявания.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg
Снимка:doctissimo.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...СнимкиЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)Храни и ястияНовиниСъставкиБотаникаФизиологияРецептиСпортЛайфстайлВидеоИсторияПатологияНаучни публикацииПсихологияЕ-тата в хранитеИнтервютаИзследванияКлинични пътеки