Начало Здравна медиа Здравни новини Децата заслужават достъп до лекарства, разработени специално за тях

Децата заслужават достъп до лекарства, разработени специално за тях

Децата заслужават достъп до лекарства, разработени специално за тях - изображение

Децата заслужават достъп до лекарства, които са и създадени, и проучени специално за тях. Констатацията е на доклад на Европейската комисия, а неговото публикуване още миналата година доведе до организирания от комисията и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) форум. Основната тема, по която експертите водиха дискусии, е свързана с начините, чрез които да бъде подобрена лекарствената грижа да децата.

Експертите са категорични, че е необходима промяна. Част от нея е бъдещият план, който ще има задача да преодолее недостатъците, свързани с прилагането на регламента за педиатрията.

Един от изводите е, че тестването на лекарства за децата не е дори на задоволително ниво. Много от използваните при малчуганите продукти са били предписвани, не защото са преминали през съответните изследвания, а единствено според опита на специалиста. Именно това кара педиатрите да търсят разрешени за възрастни лекарства и да адаптират дозата за децата.

Няколко са причините, които водят до пренебрегването за един дълъг период от време на проучванията за медикаментите, използвани в педиатрията. Една от тях е, че етичните норми не позволяват малките пациенти да се включват в клинични изпитания. Нагласите са вече променени. Сега има консенсус затова, че малчуганите имат право на здравеопазване на високо ниво, което включва и използването на проверени лекарства.

На форума ЕК представи опита си по отношение прилагането на регламента от 2006 г. за лекарствата за педиатрична употреба. Задачата е да бъдат поощрени и разрешени изследвания с изключително високо качество в областта на създаването на лекарства за деца, да бъде увеличен броя на медикаментите, специално разрешени за такава употреба и да се увеличи качествената информация за лекарства, използвани от деца.

Според данните регламентът успява да окаже влияние в страните от евросъюза по отношение на препаратите и тяхното приложение. Знак за това е и обстоятелството, че в последните години фармацевтичната индустрия приемат проучването на детските лекарства за част от развитието на сектора, без която не може. Например, в периода от 2007 г. до 2016-а повече от 260 нови медикамента да получили разрешение за употреба.

Целите, които събитието си постави, тепърва ще бъдат постигани. Надеждата е, че процесът няма да спре, тъй като темата обединява много голям кръг, което стана ясно и от присъствието на форума на представители на академичните среди, на здравни специалисти, на фармацевти и на пациентски организации.

По темата работи: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.ne
Снимка: naitreetgrandir.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияИсторияНаправления в медицинатаЛюбопитноСнимкиСпециалистиЗдравни съветиСпортСоциални грижиАнкетиНормативни актовеАлт. медицинаОрганизацииЗаведенияПроизводителиАптекиЛеченияЛайфстайлРецептиОткритияКлинични пътекиГеография