Начало Здравна медиа Здравни новини Ще проследят ефекта върху пациенти на пет нови молекули

Ще проследят ефекта върху пациенти на пет нови молекули

Ще проследят ефекта върху пациенти на пет нови молекули - изображение

През 2019-а ще бъде проследен ефектът от приложението върху тежкоболни пациенти на пет скъпоструващи нови молекули за астма, онкохематологични и за множествена склероза. Заедно с одобрените 13 в края на миналата година общият брой на молекулите, които ще бъдат проследявани в следващите три години става 18.

Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев припомни, че основната цел на проследяването е свързана с желанието да се избегнат нежелани лекарствени реакции в бъдеще, както и да се установи дали медикаментът действа и доколко резултатът от терапия е адекватен на стойността на лекарството. Това е и европейска практика, която е особено добре развита в Англия, Франция и Германия. Причината е, че в последните години иновациите навлизат с невероятна бързина и много често няма достатъчно време за проследяването на ефекта от приложението им.

Проф. Дачев насочи вниманието и към факта, че става дума за молекули, които не са за масова употреба.

Здравните заведения, в които ще се проследява ефектът, според наредбата, са Националните центрове и Университетските болници в София, Пловдив, Плевен и Варна.

През следващите три години тези нови молекули ще бъдат част от позитивния лекарствен списък. След като проследяването, което се осъществява за първи път у нас, приключи, едва тогава съобразно резултатите ще бъде взето решение дали молекулите да останат или не в списъка.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg
Снимка: ladepeche.fr

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияИстория