Начало Здравна медиа Здравни новини Експериментално лекарство възстановява косопада и кожните възпаления

Експериментално лекарство възстановява косопада и кожните възпаления

Експериментално лекарство възстановява косопада и кожните възпаления - изображение

В серия от опити с мишки учени от "Джон Хопкинс" използвали експериментално съединение, което успешно спира загубата на коса, побеляването и възпалението на кожата вследствие поемането на много мазнини с храната.

Изследователите твърдят, че съединението спира производството на някои мазнини като гликосфинголипиди (GSL), които са основни компоненти на кожата и на други клетъчни мембрани. Проучванията показват, че при гризачите, хранени с продукти с високо съдържание на мазнини, по-често се наблюдава промяна в цвета на козината от черен до сиво и бяло. Освен това те са по-склонни да имат възпаление на кожата и да губят голяма част от окосмението си.

Учените предупреждават, че тези резултати не означават, че същите ефекти ще се проявят и при хората. Няма достатъчно данни, че конкретното съединение е безопасно за тях. Все пак откритията дават възможни варианти за справяне с косопада и с раните по кожата чрез орални или локални лекарства.

По-стари изследвания сочат, че GSL преобладават в клетките, които изграждат най-горния слой на кожата, както и в кератиноцити, които спомагат за регулиране на пигментацията на очите, косата и кожата.

За да се определи как нарушаването на GSL може да повлияе на външния вид и на цвета на кожата и дали лечението с D-трео-1-фенил-2-деканоиламино-3-морфолино-1-пропанол (D-PDMP) би обърнало всички негативни ефекти, екипът генетично модифицирал група мишки. Така ги "разболели" от атеросклероза и запушили артериите им с мастни натрупвания.

Една част от гризачите били хранени с продукти с високо съдържание на мазнини, а друга част със стандартна храна. Животните били на възраст между 12 седмици, когато започнал експеримента и продължил, докато достигнали 20-та седмица.

Животните, които консумирали богатите на мазнини храни, започнали да губят козината си, да образуват лезии по кожата и да побеляват в сравнение с гризачите, които приемали стандартна храна. Последствията станали по-тежки, когато мишките продължили да ядат вредните продукти още 36 седмици. 75% от тях загубили окосмението си и били покрити с лезии.

От 20- до 36-седмична възраст гризачите и в двете групи получили различни количества D-PDMP в капсула или под формата на течност, докато са на същата диета. Животните, които приемали 1 мг и 10 мг от съединението в капсула на килограм телесно тегло и се хранели с богата на мазнини храна, започнали да възстановяват козината си и цвета й, а кожното възпаление намаляло. Това води до извода, че количеството от 1 мг е толкова ефективно колкото това от 10 мг. Затова специалистите предполагат, че доставянето на лекарството под формата на капсула е по-добър метод.

След това изследователите използвали анализ на масспектрометрията, чрез който се идентифицира и количествено се определя химичния състав на дадена смес. Чрез метода учените установили нивата на церамид, глюкозилцерамид и лактозилцерамид в мишките. Церамидите са вид липиди или мазнини, които помагат за запазване на влажността на кожата. Глюкозилцерамидът е първото производно на церамида, докато лактозилцерамидът провокира възпалението.

В сравнение с мишките, които се хранили с нормална храна, другите, поемали вредната, намалили общите нива на церамида и глюкозилцерамида, а лактозилцерамида се увеличил почти 3 пъти. Лечението с 1 мг D-PDMP в капсула или с 10 мг от съединението като течност на килограм телесно тегло значително ги редуцирало.

Нашите открития показват, че храната, богата на мазнини, или западният тип диета, води до загуба на окосмяването, побеляване и до възпаление по кожата при мишките. Смятаме, че подобен процес се случва и при мъжете, които губят косата си“, заявява Суброто Чатърджи от „Джон Хопкинс“.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: clevelandclinic.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиХранене при...ПрезентацииАлт. медицинаЗдравни проблемиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияБотаника