Начало Здравна медиа Здравни новини Експериментален медикамент намалява размера на тумори

Експериментален медикамент намалява размера на тумори

Експериментален медикамент намалява размера на тумори - изображение

Учени обявиха на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго, че експерименталното лекарство ларотректиниб намалява действието на генетична аномалия, която предизвиква деленето на ракови клетки в организма, съобщава БТА.

Д-р Дейвид Хайман от мемориалната нюйоркска болница „Слоун Кетъринг“ направил проучване, в което участвали 43-ма възрастни и 12 деца. Всички били в напреднал стадий на рак и били подложени на лечение с експерименталния медикамент. При 76% от тях големината на тумора намаляла драстично, а при 12% от болните се стигнало до състояние на ремисия. Лечението не давало странични ефекти и не било токсично за пациентите.

Лекарството ларотректиниб представлява инхибитор на тропомиозин рецептор киназа (ТРК). Това са сигнални протеини, които отговарят за връзката между клетките и нарастването на тумора. При раково болните участници в изследването тези протеини се свързват не както трябва с други гени и така забързват деленето на раковите клетки.

Очаква се решението на Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и ако тя одобри лечението с експерименталния медикамент, ще се появят методи, чрез които ще се атакуват анормално свързаните гени, а не нападнатият от рака орган.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: picdn.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноИсторияПсихологияСнимкиСпортЗдравни съветиПатологияЛеченияАлтернативна медицинаБотаникаАнкетиМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиПроизводителиАптекиОрганизацииРецептиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография