Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Димитър Петров: Системата с пръстовите идентификатори се оказа загуба на пари, време и нерви

Д-р Димитър Петров: Системата с пръстовите идентификатори се оказа загуба на пари, време и нерви

Д-р Димитър Петров: Системата с пръстовите идентификатори се оказа загуба на пари, време и нерви - изображение

Системата с пръстовите идентификатори се оказа загуба на пари, време и нерви за пациентите, за болниците и за Касата. Това коментира подуправителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров.

Според него всички приказки за системата могат да се отчетат като пиар, а не като ефект. Той отбеляза, че данните за разходите на Касата са по-високи за ноември и декември миналата година, отколкото са били през октомври, преди да се въведе системата.

"В условията на бюджетни ограничения на болничните заведения, те отчитат толкова, колкото е техния таван. При решение да се намалят бюджетите на болниците, за да се отчете принос в системата на разходите, това няма как да бъде вярно" допълни Петров.

Според него системата с пръстовите идентификатори създаде доста проблеми на болниците, на пациентите и на персонала от Касата. "Първоначално имаше забавяне на приема и много от пациентите не се отчетоха. Това налагаше стандартния начин с лични карти и проверки от РЗОК. Специално проверените са около 25 000 души, което наруши редовната дейност на Касата. Тези действия се правят по рискови изпълнители, по сигнал и по планови показатели", допълни още той.

Д-р Димитър Петров отбеляза още, че Касата е нямала готовност с хардуера и софтуера, за да поеме тази система. Често е имало различни проблеми и с блокиране на системата, което е забавяло приема на пациенти. Ситуацията е можела да се влоши още повече при въвеждането на извънболнична помощ.

"Не могат да се отчетат някакви позитивни ефекти от цялата ситуация с въвеждането на системата", допълни д-р Петров.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ЦЗПЗ5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиЛюбопитноТестове