Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Михаил Христов: За България е приоритет да бъде член на Евротрансплант

Д-р Михаил Христов: За България е приоритет да бъде член на Евротрансплант

Д-р Михаил Христов: За България е приоритет да бъде член на Евротрансплант - изображение

Директорът на Агенция по трансплантация д-р Михаил Христов е категоричен, че е приоритет България да стане пълноправен член на „Евротрансплант“. Тогава българите, които спешно се нуждаят от процедурата, ще имат възможността да отидат в чужбина, тъй като ще бъдат в листата за спешност на организацията.

Д-р Христов говори по темата пред депутатите от комисията, на която един от ангажиментите е свързан с жалби от гражданите. Миналата седмица нейните членове се занимаваха точно с проблема за белодробните трансплантации.

Той подчерта, че до края на годината ще бъде готова и националната програма по донорство и трансплантация. Няколко от важните акценти в нея са свързани с обучението на медици и с финансовите рамки. Директорът на ИАТ подчерта, че ако МС одобри програмата, то екипи от български медици ще заминат веднага за чужбина.

В последните месеци екипът на здравното министерство разви активна дейност, особено по отношение на донорството и търси начини да направи колкото може повече хора и организации съпричастни с проблема.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net, parliament.bg
Снимка: epicenter.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияНормативни актовеЛеченияЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииСоциални грижиПатологияСнимкиСпортИзследвания