Начало Здравна медиа Здравни новини Един от мигрантите в бежанския лагер в Харманли е бил лекуван от малария

Един от мигрантите в бежанския лагер в Харманли е бил лекуван от малария

Един от мигрантите в бежанския лагер в Харманли е бил лекуван от малария - изображение

Инфекциозната болница в Пловдив съобщи, че един от мигрантите в бежанския лагер в Харманли е бил лекуван от малария.

Диагнозата е поставена преди няколко седмици, а бежанецът е бил настанен в специализираното лечебно заведение и вече е излекуван. Предстои той да бъде върнат в бежанския лагер.

Това не е изолиран случай на малария в България през последните години. През 2015 г. са регистрирани 20 заболели - 11 от тях българи, а останалите - чужденци, показват данни на Здравното министерство. От началото на 2016 г. до момента са установени 9 случая на това заболяване като повечето пациенти са чужденци.

Маларията е една от най-разпространените заразни болести. По данни на Световната здравна организация заболяването представлява сериозен здравен проблем за повече от 100 страни в света, половината от които са в Африка и с население около 2 400 милиона души. Всяка година се регистрират по 300 - 500 милиона клинични случаи на малария, като над 90 процента от тях са в Африка, в районите, разположени на юг от Сахара.

Всяка година маларията е причина за смъртта на 1,1 – 2,7 млн. души, от които около 1 милион са деца на възраст до 5 години.

Снимка: Dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноАнкетиСоциални грижиСнимкиХранене при...ИсторияЛайфстайлЛеченияЗдравни съветиМедицински изследванияБотаника