Начало Здравна медиа Здравни новини В бежанския център в Харманли няма опасност от зарази

В бежанския център в Харманли няма опасност от зарази

В бежанския център в Харманли няма опасност от зарази - изображение

В бежанския център в Харманли няма опасност от зарази, съобщи доц. д-р Димитър Буланов от УМБАЛ "Александровска", който участва в прегледите на мигрантите в лагера.

"От около 70 прегледани впечатление прави, че хора с опасни заразни инфекции и инфекциозни заболявания няма. Около 95 процента от бежанците са здрави", заяви доц. Буланов, цитиран от Btv.

Той допълни, че сред мигрантите има и страдащи от хронични заболявания, някои от които имат клинични прояви в момента – ставни заболявания, заболявания на гръбначния стълб. Има и бременни жени, една от които е в осми месец. Тя вече е консултирана в болницата в Хасково.

"В лагера има пациенти със сърдечносъдови заболявания, а също и стентирани пациенти в предходни години, които имат нужда от контрол върху хемостазиологичния статус, за да приемат лекарствата, свързани с интервенцията. Има и хора с диабет, които са на терапия, консултирани са от лекари в болницата в Хасково и в Харманли и имат нужда от глюкомери за периодичен контрол на кръвната захар", поясни доц. Буланов.

Припомняме ви, че на 18 и 19 ноември лекари от Военномедицинска академия стартираха серия от медицински прегледи на настанените в регистрационно-приемателния център за бежанци в гр. Харманли. Прегледите се проведоха в медицинския пункт на Бежанския център със съдействието на директора на центъра Димитър Захариев. Прегледани бяха общо 128 заболели бежанци, разпредели както следва: 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от пациентите бяха от афганистански произход /106/, следват сирийски /12/, иракски /8/ и ирански /1/ произход.

Снимка: zolo.in.ua

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижиЛюбопитноПсихологияИсторияАлтернативна медицинаЛайфстайлНормативни актовеЗдравни съветиОрганизацииНаправления в медицинатаЛечения