Начало Здравна медиа Здравни новини Електронен нос ще поставя диагнози не по-лоши от лекарските

Електронен нос ще поставя диагнози не по-лоши от лекарските

Електронен нос ще поставя диагнози не по-лоши от лекарските - изображение

Новото устройство, което носи името Mossy 32 eNose е в състояние да диагностицира чревни заболявания, сред които болестта на Крон и улцерозния колит. Електронният нос надушва признаците на заболяването като изследва проба от изпражненията на болния. Нововъведението е дело на испански учени от Политехническия университет във Валенсия и Изследователския институт по здравеопазване Ла Фе.

Устройството вече е тествано на 445 проби и успява с 90% точност да отличи пациентите с болестта на Крон от тези с улцерозен колит. Само три минути са достатъчни на електронния нос, за да анализира летливи органични компоненти и да постави диагнозата. Освен това той е в състояние да определи и тежестта на заболяването.

Един от авторите на новото устройство, д-р Пилар Нос, обяснява, че съдържанието на летливи органични съединения в изпражненията зависи изцяло от състоянието и функционирането на тялото. Тяхната концентрация е в състояние да покаже всяко отклонение, а именно чрез определянето й се поставя правилната диагноза и се назначава подходящото лечение.

След първите успешни тестове сега изобретателите планират да подобрят електронния нос, за да направят дигностицирането с негова помощ максимално точно. Според тях новото устройство може да се използва не само за установяване на чревни заболявания, но и за идентифициране на други патологии.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru 

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиЛайфстайлЛечения