Начало Здравна медиа Здравни новини Ефективно лекарство за всички типове рак може да бъде разработено до 10 години

Ефективно лекарство за всички типове рак може да бъде разработено до 10 години

Ефективно лекарство за всички типове рак може да бъде разработено до 10 години - изображение

Ефективно лекарство за всички типове рак може да бъде разработено до 10 години, заяви един от водещите световни експерти в областта на онкологията - проф. Карол Сикора.

"През последните години процентът на оцеляващите в борбата с коварното заболяване се е увеличил чувствително - от 24 процента през 70-те до около 50 процента в днешно време", каза още Сикора.

По думите му някои форми на рак остават изключително трудни за лечение - eдва 1 процент от болните от рак на панкреаса и само 5 процента от болните от рак на белия дроб оцеляват 10 години след диагнозата.

"Развитието на генетиката много скоро ще даде възможност да се предписват лекарства, които ще са специално създадени за различните видове. Всеки медикамент ще отговаря на определен вид рак и това ще постави началото на "персонализирана и по-прецизна медицина", заяви проф. Сикора.

Тези лекарства лекарства ще потискат рака и ще го превръщат в дългосрочно хронично заболяване. Очакваме тази медицинска революция да се случи в следващите 10 години.

"Когато започнем да разбираме по-добре генома на рака, ще бъдем и по-успешни в предписването на подходящи лекарства за всеки пациент", заяви още Сикора.

Проф. Карол Сикора е един от водещите световни експерти в областта на онкологията. Бил е член на Експертната консултативна група по онкологичните въпроси към Британското здравно министерство - the Calman-Hine Committee, член на комисията по безопасност на лекарствата и съветник на Световната здравна организация. В момента е ръководител на Програма за дарения на онкологични лекарства в Африка.

Снимки: bbc.com, www.shutterstock.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияНаправления в медицинатаНаучни публикацииОрганизацииМедицински изследванияЗаведенияСпециалистиНормативни актовеКлинични пътекиАлтернативна медицинаПрезентацииЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАнкетиПроизводителиАптекиЛеченияРецептиОткритияСоциални грижиГеография